Zanimljivosti

U IUC-u skup o medicinskoj antropologiji

IUC iz zraka

Na Interuniverzitetskom centru u Dubrovniku od 4. do 9. kolovoza održat će se međunarodni znanstveni skup o antropologiji i zdravlju.

Međunarodni znanstveni skupovi „Anthropology and Health“ kontinuirano se održavaju od 1984. godine, te će 2014. godine to biti trideset i peti dosad održan takav skup.

Ove godine „Anthropology and Health Conference“ bavi se medicinskom antropologijom koja je kao specijalizirano područje unutar antropologije oduvijek „uvažavala“četiri polja antropologije u svojim istraživanjima i praksi: kulturnu, biološku, arheološku i lingvističku.

– Inter i multidisciplinarna istraživanja određene problematike su postala izuzetno važna u zadnja dva desetljeća te je model samostalnog istraživača koji donosi specifičnu ekspertizu i obavlja istraživanja neovisno od svojih kolega nestao. Potreba za interdisciplinarnošću je očita u medicinskoj antropologiji, gdje je čovjek proučavan u svojoj cijelosti. Poznato je da ne živimo u izolaciji bilo od lokalne, nacionalne i/ili internacionalne zajednice ili društvenih, ekonomskih, prehrambenih i zdravstvenih čimbenika u tim okruženjima – ističu iz HAZU-a.

– Upravo zato i kako bi se riješila pitanja medicinske antropologije, kao što su primjerice čimbenici koji utječu na zdravlje u tranzicijskim zemljama, potrebno je pristupiti objašnjenjima stavova različitih disciplina. Stupanj izloženosti pojedinih čimbenika će ovisiti, primjerice, o kulturnoj interpretaciji, jeziku, povijesnom kontekstu i biološkom statusu pojedinca, grupe ili populacije koje će diktirati odgovore. Upravo zbog trenutnih znanstvenih trendova i problemima s kojima se čovječanstvo suočava, ova konferencija je pravovremeno i razumno postavljena – navode iz HAZU-a.

Pročitajte još

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist

Sretan rođendan dobrom duhu Grada, našem slavuju Gogi Bonačić!

Ivana Mijić Vulinović

NOVI TREND? U jednoj državi mlađima od 14 godina zabranjen pristup društvenim mrežama

Dulist