Kultura

‘U IŠČEKIVANJU NOVOG WALTERA’ Koncert koji će dodatno obogatiti program Igara

'U IŠČEKIVANJU NOVOG WALTERA' Koncert koji će dodatno obogatiti program Igara

Koncert En attand de Walter nouveau (U iščekivanju novog Waltera), koji će se održati u srijedu, 15. kolovoza u atriju Kneževa dvora u 21.30, obogatit će već opsežan i raznovrstan glazbeni program 69. Igara. Na koncertu nastupaju: Aapo Häkkinen na kopiji fortepiana Johanna Andreasa Steina, sopranistica Anabela Barić i flautistica Ana Benić.

Na programu su djela Ludwiga van Beethovena, Carla Philippa Emanuela Bacha, Franza Schuberta, Leopolda Koželucha, kao i Jelene Pucić Sorkočević, Dubrovkinje koja se smatra prvom hrvatskom skladateljicom.

– ‘Koncert En attandant de Walter nouveau’ najavljujemo tek sada, zbog razloga složene naravi: prvenstveno je koncert bio zamišljen u Dvoru na Walteru, no kako se instrument ne preporučuje spuštati iz saloče u atrij Dvora, a temperatura bi u saloči bila neprimjerena duljem koncertu, morali smo pronaći adekvatnu zamjenu, što je potrajalo – kopiju fortepiana Steina iz 1774., izrađenog u Engleskoj 2004. Sam naslov koncerta aludira na potrebu da Dubrovnik dobije kvalitetnu kopiju Waltera na kojoj bi se moglo koncertirati, i dalje upućujući na činjenicu da imamo jedan od vrlo rijetkih sačuvanih instrumenata ove vrste u Europi – a tome treba stalno i iznova davati adekvatan značaj – objasnio je pomoćnik za glazbeni program Igara Tomislav Fačini.

Vrijedni fortepiano Dubrovačkih muzeja nastao je u Beču u radionici Gabriela Antona Waltera oko 1790. godine. Tijekom 2005. godine glazbeni mehanizam mu je u potpunosti obnovljen u Oberndorfu kraj Salzburga. U čitavom svijetu očuvano je petnaestak Walterovih fortepiana.

Aapo Häkkinen osim na fortepianu redovito nastupa i na čembalu, orguljama i klaviru. Predaje na Akademiji Sibelius i na međunarodnim majstorskim tečajevima, a od 2003. djeluje kao umjetnički ravnatelj Helsinškog baroknog orkestra. Čembalo je počeo svirati u dobi od trinaest godina, studirajući s Elinom Mustonen i Ollijem Porthanom na Akademiji Sibelius. Od 1995. do 1998. studirao je s Bobom van Asperenom na Konzervatoriju Amsterdam Sweelinck, a od 1996. do 2000. kolega mu je bio Pierre Hantaï u Parizu, a također je uživao u velikodušnim vodstvu i poticanju Gustava Leonharda. Odmah nakon stjecanja diplome 1998. osvojio je drugu nagradu i nagradu VRT na Brugesovom natjecanju za čembalo. Dobitnik je posebne nagrade Norddeutscher Rundfunka Musikpreis 1997 za interpretaciju talijanske glazbe.

Anabela Barić studentica je pete godine pjevanja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi Giorgia Suriana. Od sezone 2015/2016. članica je vokalnog ansambla Antiphonus pod vodstvom maestra Tomislava Fačinija, a od 2016. godine redovito nastupa s Hrvatskim baroknim ansamblom te sa Zborom Hrvatske radiotelevizije. U veljači 2016. godine debitirala je u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu u ulozi Barbarine u operi Figarov pir W. A. Mozarta. U rujnu 2016. godine nastupila je kao solistica u izvedbi Krunidbene mise W. A. Mozarta s Dubrovačkim simfonijskim orkestrom u Kneževom dvoru u Dubrovniku, kao i u dva zadnja izdanja Korkyra Baroque festivala na Korčuli. Trenutno priprema diplomsku ulogu Despine u operi Così fan tutte W. A. Mozarta u zajedničkom projektu Sveučilišta u Zagrebu i HNK-a u Zagrebu.

Flautistica Ana Benić rođena je 1980. godine u Splitu, gdje je i započela glazbeno obrazovanje u klasama prof. S. Bosotine i D. Bošnjaka. Na Muzičkoj akademiji u Zagrebu diplomirala je 2003. u klasi prof. R. Penezić. Završila je i poslijediplomski studij u The Flute Studio u klasi prof. Trevora Wyea u Velikoj Britaniji. 2011. g. završava jednogodišnje umjetničko usavršavanje na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u klasi prof. Karoline Šantl-Zupan. Aktivno se bavi solističkim i komornim muziciranjem, i to podjednako na modernoj i baroknoj flauti, nastojeći integrirati znanja iz područja rane glazbe s interpretacijama modernijeg flautističkog repertoara. Solistica je Hrvatskog baroknog ansambla i jedna od osnivačica komornog ansambla Ars longa. Upravo s HRBA-om je i nastupila na Dubrovačkim ljetnim igrama kad su 2014. godine nagrađeni nagradom Orlando. Od 2007. godine Ana Benić je zaposlena kao solo flautistica orkestra opere HNK-a u Zagrebu.

Ulaznice za koncert dostupne su preko festivalskih mrežnih stranica ili servisa Ulaznice.hr te na blagajni u Festivalskoj palači (Od Sigurate 1) svakim danom od 9 do 21.30 sati kao i na ulazu, ispred Dvora, dva sata prije najavljenog početka koncerta. Svi stanovnici Dubrovačko-neretvanske županije pri kupnji na blagajnama Igara ostvaruju popust od 30 posto.

 

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist