Hrvatska

U Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti zbog koronavirusa, u EU oboljelo 14 ljudi

U Hrvatskoj podignut stupanj pripravnosti zbog koronavirusa, u EU oboljelo 14 ljudi

Hrvatska je podignula stupanj pripravnosti zbog koronavirusa, a Krizni stožer Ministarstva zdravstva predložio je osnivanje Nacionalnog kriznog stožera radi koordinacije svih službi u slučaju pojave koronavirusa u Hrvatskoj.
-Podignute su mjere opreza za zemlje EU-a i Hrvatska će intenzivirati nadzor svojih granica, poštivat ćemo sve smjernice i pravila struke. Osigurava se zaštitna oprema i sve ono što je u ingerenciji Kriznog stožera, a sada ćemo to raditi i kroz Nacionalni krizni stožer – rekla je načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva Maja Grba Bujević, navodi Dnevnik.hr.
Istaknula je i kako se kontinuirano prate sve aktivnosti i događaji, osluškuje se što se događa i što uvode druge zemlje te tako struka donosi odluke. Građani trebaju biti na oprezu, rekla je, ali ne treba paničariti.
-Ne postoji mogućnost da je nečiji život ovoga časa ugrožen. U Hrvatskoj nemamo potvrđenog pacijenta s koronavirusom i to nam daje priliku da se za to pripremimo – rekla je.
Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak ustvrdio je kako je Hrvatska spremna za sve scenarije jer ima dobro organiziranu epidemiološku službu, što se dokazalo u mnogo prethodnih situacija.
-Jako puno ljudi dolazi kroz zračne luke i granične prijelaze i propust se može dogoditi. Takve se situacije događaju i u Europi pa neki naši građani koji su putovali iz Kine nisu bili kontaktirani na drugim aerodromima, no to ne znači da ne bi bili stavljeni pod nadzor da je postojala neka opasnost – istaknuo je Capak.
Inače, zbog povećanog interesa javnosti i medija, Ministarstvo zdravstva i Hrvatski zavod za javno zdravstvo svakoga će dana u 15 sati na svojim mrežnim stranicama objaviti najnovija saznanja u vezi koronavirusa.
Prema današnjim podacima, u Hrvatskoj nema oboljelih, a trenutni broj laboratorijski potvrđenih oboljelih od nCoV u svijetu je 9834, a u EU 14. Broj umrlih je 213.

Pročitajte još

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist

ČEŠLJAJU SE LAŽNA BOLOVANJA Pacijentima ništa, liječnicima kazne čak i otkazi!

Ivana Mijić Vulinović