Zanimljivosti

U Hrvatskoj najniža kvaliteta života

Hrvatska specifičnost u odnosu na ostatak svijeta je da kvaliteta života pada sa životnim vijekom. Starenje stanovništva svjetski je trend, a u Hrvatskoj se znatno povećala prosječna očekivana životna dob.

Time se također povećao udio stanovništva starijeg od 65 godina, prema podacima novog Popisa stanovništva 2011. koji je objavljen u prosincu ove godine.

Prosječan stanovnik Hrvatske doživi 73,5 godina, a stanovnica 80, no uz produženi životni vijek manje je novoređenih, te se tako prosječna starost stanovništva povećala, za 14, odnosno 16 godina, navodi Nacionalni indeks sreće „Hrvatski paradoks: Živimo dulje, ali ne i kvalitetnije“.

Demografsko starenje stanovništva nije isključivo hrvatska specifičnost, no iz svjetskih trendova izdvaja nas kvaliteta života, koja je u Hrvatskoj najniža.

U najnovijoj analizi Nacionalnog indeksa sreće, prema dobnim skupinama razina sreće pada s godinama. Kod najmlađih između 15 i 24 godine zabilježena je najviša razina indeksa ili 72,8 bodova, koja se snižava u svakoj sljedećoj dobnoj skupini pa kod najstarijih, iznad 65 godina, iznosi 15 bodova manje ili 57,5 bodova. 

Vrijednosti indeksa krece se na skali od 0 do 100 boda. Vrijednost od 50 bodova je srednja razina, ispod 50 bodova je negativan trend, a iznad pozitivan.Vrijednost indeksa od 57,5 boda ukazuje na veoma malo zadovoljstvo.
 

Pročitajte još

Mažoretke Župe dubrovačke upisuju nove članice

Dulist

Dubrovnik ima nove mlade kazališne kritičare!

Dulist

PETO IZDANJE MOTIONA ‘Ova radionica bit će najbolja dosad’

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija