Zanimljivosti

U Hrvatskoj najniža kvaliteta života

Hrvatska specifičnost u odnosu na ostatak svijeta je da kvaliteta života pada sa životnim vijekom. Starenje stanovništva svjetski je trend, a u Hrvatskoj se znatno povećala prosječna očekivana životna dob.

Time se također povećao udio stanovništva starijeg od 65 godina, prema podacima novog Popisa stanovništva 2011. koji je objavljen u prosincu ove godine.

Prosječan stanovnik Hrvatske doživi 73,5 godina, a stanovnica 80, no uz produženi životni vijek manje je novoređenih, te se tako prosječna starost stanovništva povećala, za 14, odnosno 16 godina, navodi Nacionalni indeks sreće „Hrvatski paradoks: Živimo dulje, ali ne i kvalitetnije“.

Demografsko starenje stanovništva nije isključivo hrvatska specifičnost, no iz svjetskih trendova izdvaja nas kvaliteta života, koja je u Hrvatskoj najniža.

U najnovijoj analizi Nacionalnog indeksa sreće, prema dobnim skupinama razina sreće pada s godinama. Kod najmlađih između 15 i 24 godine zabilježena je najviša razina indeksa ili 72,8 bodova, koja se snižava u svakoj sljedećoj dobnoj skupini pa kod najstarijih, iznad 65 godina, iznosi 15 bodova manje ili 57,5 bodova. 

Vrijednosti indeksa krece se na skali od 0 do 100 boda. Vrijednost od 50 bodova je srednja razina, ispod 50 bodova je negativan trend, a iznad pozitivan.Vrijednost indeksa od 57,5 boda ukazuje na veoma malo zadovoljstvo.
 

Pročitajte još

Prije godinu dana HIRovci krenuli na put oko svijeta

Dulist

ANTE EREŠ Liječio je Tita i igrače Bayerna. Tek mu je 81. i radit će dok ga služe glava i ruke

Maria Prkut

KOMADIĆ RAJA ZA KOLEKCIONARE Na lapadskom buvljaku ‘okitite se’ medaljama i ordenima

Leona Rašica