Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 50 novih osoba zaraženo COVID-19, preminule dvije

U Hrvatskoj 50 novih osoba zaraženo COVID-19, preminule dvije

U ponedjeljak u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite izvijestio je o stanju epidemije kornavirusa u RH.

– U protekla 24 sata imamo 50 novih bolesnika što daje ukupnu brojku od 1650 oboljelih. Testirano je više od 1700 ljudi, 9,27 ih je pozitivno. Preminule su dvije osobe u KBC Split, riječ je o ženi i muškarcu starije dobi koji su oboje imali prethodne kronične bolesti. Ukupno je oporavljenih 400 pacijenata – rekao je ministar zdravstva Vili Beroš.

Ravnatelj HZZJZ Krunoslav Capak izvijestio je o stanju u preostalim domovima za starije pa je tako za Dubrovnik kazao da ih je prisutno sedam. Naime, uzeto je 133 brisova u Domu za starije Dubrovnik od čega se sedam pokazalo pozitivnim – šest štićenika i jedan njegovatelj.

– Broj opravljenih će rasti. S obzirom na naše kriterije mislim da ćemo ih imati više sad nego neke druge zemlje. Mislim da je ovo vrlo dobar postotak – poručila je ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

Predsjednik stožera Davor Božinović rekao je da je ono što je obilježilo protekli vikend jest da se najveći dio građana ponašao sukladno preporukama struke pa je misa kojoj su se odazvali vijernici u Splitu na misu doista iznimka.

– Protiv svećenika je poduzeta prekršajna prijava zbog nasilnih radnji prema, među ostalim, novinarima. Činjenica je da je tamo bilo 15 ljudi, a preporuka je da se nigdje ne skuplja više od pet. Nisam taj koji provodi istrage, no informirao sam se da policijska uprava radi na identificiranju ljudi koji su u tome sudjelovali. Sigurno je da će ih pronaći i procesuirati – iznio je.

Capak se osvrnuo na otvaranje tržnica i produljeno vrijeme rada trgovina.

– Intencija je bila olakšati nabavku svježih hrvatskih proizvoda te s druge strane voditi brigu o godpodarskim aspektima ove krize. Pažljivo smo pratili situaciju i s nekim slikama nismo zadovoljni. Ubuduće će se strogo nadzirati od strane sanitarne isnpekcije. Ukoliko to neće biti moguće organizirat ćemo se na drugi epidemiološki prihvatljiviji način – objasnio je.

Zaključno sa zadnjih 24 sata zabilježeno je 12 slučaja kršenja mjere samoizolacije i 331 pokušaj napuštanja mjesta prebivališta koje je policija spriječila.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist