Koronavirus u Hrvatskoj

U Hrvatskoj 23 novozaraženih, preminula ženska osoba

U Hrvatskoj 23 novozaraženih, preminula ženska osoba

U petak u 14 sati Nacionalni stožer civilne zaštite objavio je najnovije informacije o širenju epidemije COVID-19. Napomenimo, u Hrvatskoj zaključno sa četvrtkom imamo 1791 slučaj zaraze koronavirusa, preminulo je 35 osoba, a izliječeno je 529 osoba.

– U odnosu na protekla 24 sata imamo 23 nova slučaja koronavirusa, što je ukupno 1814 u Hrvatskoj. Obavljeno je ukupno 20 953 testiranja. Nažalost, imamo i još jednu preminulu osobu. Riječ je o ženskoj osobi koja je imala 47. godina sa značajnim komorbiditetom te je preminula u KBC-u Osijek. 30 bolesnika je na respiratoru, hospitalizirane su 372 osobe, dok je oporavljenih 359 – rekao je ministar Vili Beroš.

Ministar je dodao kako je srednja dob oboljelih 50 godina, među oboljelima više je žena, oko 52 posto. Naglasio je i kako opada postotak osoba pozitivnih na koronavirus te on sada iznosi 8,66.

– Trenutno imamo 49 bolesnika koji se kod nas liječe, 13 je na respiratoru. Bolesnici se liječe klorokinom ili hidroksiklorokinom. Zahvaljujem svim donatorima koji su brojni – rekla je Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti ‘Dr. Fran Mihaljević’.

Markotić je komentirala vijesti o cjepivu.

– Nisam pročitala da je iti jedno razvijeno. Točno 44 različite instiucije u svijetu ih razvijaju, tko će otići najdalje, ne znam. Na prvoj fazi kliničkog ispitivanju je National Institut of Health u suradnji s jednom tvrtkom koja ima prethodnih iskustva u tome – objasnila je.

U nedjelju istječe 30 dana otkad su na snazi mjere, njihovo službeno produljenje možemo očekivati oko 19. travnja. Izvjesno je ćemo doći u fazu kada će doći do određenih popuštanja. To će se u prvom redu odnositi na gopodarske objekte čije je funkcioniranje nužno iz ekonomske perspektive.

– Svako popuštanje nosi određeni rizik. Hoće li se to odraziti na povećan broj oboljelih, mislim da je taj hodogram poprilično jasan. Nismo izlazili s konkretnim datumima puno unaprijed. Ali mislim da je naš pristup s današnjim brojevima pokazao svoju opravdanost – rekao je predsjednik stožera Davor Božinović.

Krunoslav Capak, ravnatelj HZZJZ, poručio je da je u Hrvatskoj mnogo kroničnih bolesnika. Tako 4000 osoba boluju od dijabetesa, 30-35 posto ima hipertenziju te mnogi toga nisu svjesni, a 25 posto umire od karcinoma. Važno je napomenuti kako kronična bolest nije vezana uz dob. Čitavo ovo vrijeme ponajviše se vodilo računa o najugroženijim skupinama.

– Mi smo dali preporuku poslodavcima da gdje god je to moguće da se radi od kuće. Mi moramo provjeriti postoji li neki zakonski propis da možemo utjecati da kronični bolesnici ostanu kod kuće. Moramo to ispitati – zaključio je Capak.

Pročitajte još

U Hrvatsku stiže milijun doza cjepiva protiv omikrona

Dulist

EPIDEMIOLOG KAIĆ O KORONAMJERAMA ‘One nam više ne trebaju’

Dulist

Capak otkriva hoće li se vratiti mjere zbog porasta oboljelih od koronavirusa

Dulist