Natrag
18.2.2019 15:30

facebook

twitter

google

rss

dulist

U graditeljstvu izgubljeno 30.000 radnih mjesta

27.7.2012 @ 18:03 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

I poslodavci i sindikati vjerovali su u Vladina obećanja o zamahu državnih investicija no od njih ni traga. Svi traže više posla i poštivanje kolektivnih ugovora jer su otkazi i stečajevi građevinskih tvrtki sve učestaliji. 

– Za spriječavanje daljnje nezaposlenosti i propasti tvrtki u graditeljstvu nužno je nominirati projekte s čijim izvođenjem se može započeti odmah, odnosno u četvrtom kvartalu ove godine – poručio je sa sjednice GSV-a ministar graditeljstva i prostornog uređenja Ivan Vrdoljak.

Iznio je podatke da je u sektoru graditeljstva u 2001. bilo zaposleno 68 tisuća ljudi, 2008. bilo ih je 108 tisuća, a krajem prošle godine 83 tisuće. Vrdoljak ističe kako na žalost, danas u Hrvatskoj ne postoji šansa većeg investiranja privatnog sektora nego su sve oči uprte u javni sektor i to će se učiniti u četvrtom kvartalu.
 
Što se izdavanja licenci u graditeljstvu tiče rekao je kako ministarstvo ne treba samo raditi taj posao, već će tu uključiti poslodavce i sindikate i dogovoreno je da će se u izmjenama zakona o prostornom uređenju i gradnji, koje ide na jesen, voditi računa da se dio odgovornosti oko izdavanja licenci prebaci na HUP i sindikate. 
 
– Graditeljstvo u Hrvatskoj posljednje četiri godine bilježi gubitak 30.000 radnih mjesta, samo u prvih šest mjeseci ove godine izgubljeno je oko 5.000 radnih mjesta, a taj trend nije zaustavljen – istaknuo je predsjednik Sindikata graditeljstva Hrvatske Ivan Kovačević. Ako se ne pokrenu investicije još će pet tisuća radnika završiti na burzi, rekao je navodeći da je trenutna zaposlenost kapaciteta u graditeljstvu svega 40 posto. 
 
 
 

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana