Kultura

U Galeriji Flora ‘Zaboravljene lozinke’ Aleksandra Bezinovića

U Galeriji Flora 'Zaboravljene lozinke' Aleksandra Bezinovića

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika Dubrovnik i Galerija Flora pozivaju na otvorenje izložbe Aleksandra Bezinovića Zaboravljene lozinke u utorak, 28. srpnja 2020. u 20 sati u Galeriji Flora.

– Ciklus kojim se Aleksandar Bezinović drugi put samostalnom izložbom predstavlja dubrovačkoj publici naizgled je potpuno drugačiji od ranije predstavljenih radova –u recentnom ciklusu, primjerice izostaje bilo kakva figuracija i, gotovo u potpunosti, izostaje boja. Pa ipak, problematiziranje samog slikarskog medija i stalna međuigra između stvaranja i rastvaranja, nastajanja i nestajanja, imanentne su i starijim i predstavljenim novim apstraktnim slikama, koje umjetnik enigmatski naziva „zaboravljenim lozinkama“. Bezinović u ovim monokromatskim radovima, ponovno barata sa suprotnostima – ravne linije i lazurni namazi u stalnom su dijalogu s oblinama, iskrzanim potezima, ukazivanjima na materičnost, fizičnost kako podloge, tako i aplicirane boje. Likovni sustav je zatvoren samo onoliko koliko treba odstupanjima da ukažu na njegovu nedovršenost i nesavršenost, a opći dojam je slojevitost koja inducira energijom te reducirane posne oblike – piše u katalogu izložbe.

Aleksandar Bezinović rođen je 1975. godine u Splitu gdje završava Školu za primijenjenu umjetnost i dizajn — odjel grafičkog dizajna, a 1993. upisuje slikarstvo na Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu te diplomira u klasi prof. Zlatka Kesera. Nakon završenog studija slikarstva radi u Hrvatskom restauratorskom zavodu. Od 2007. godine surađuje na brojnim filmskim i kazališnim projektima kao scenski slikar / patiner. Kontinuirano izlaže na samostalnim i skupnim izložbama, a od 2013. godine član je HZSU. Živi i radi u Zagrebu i Velikoj Gorici.

Izložba se može pogledati do 15. kolovoza.

Pročitajte još

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist

ORATORIJSKO REMEK DJELO Mozartov Requiem u Male braće

Dulist