Natrag
22.7.2018 12:10

facebook

twitter

google

rss

dulist

U FESTIVALSKOJ PALAČI Poetski recital istaknutog pjesnika dr. Draga Štambuka

18.9.2017 @ 11:02 Dulist Kultura

Podijelite:

Istaknuti hrvatski pjesnik rođen u Selcima na otoku Braču, Drago Štambuk, koji je tiskao preko 50 knjiga poezije, florilegija i eseja, a dobitnik je brojnih književnih i mirovnih nagrada, održat će poetski recital u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara danas s početkom u 19 sati.

Nakon dugo vremena u Dubrovnik svoju poeziju donosi Drago Štambuk, liječnik i diplomat, poetski kozmopolit, jedan od najznačajnijih suvremenih hrvatskih pjesnika kojeg je Vesna Parun okarakterizirala kao toliko drukčijeg ‘da možda čak i nije pjesnik nego žrvanj, što iz sebe uz škripu i huku izbacuje smljevene ideje, simbole i apstrakcije, i – poput kakva poludjela žreca – vraća ih bez milosti natrag u materiju, u kal’. Najistaknutija hrvatska pjesnikinja druge polovice 20. stoljeća, opisala ga je i kao neagresivnog i čovjekoljubivog, prožetog pozitivnom energijom svoje Domovine.

Zdravko Zima iz Štambukova opusa posebno izdvaja pjesmu ‘Dalmacijo, svijetla Dalmacijo’, smatrajući da je to ‘jedna od najljepših domoljubnih pjesama koje su ikad napisane na hrvatskom jeziku, pjesma u kojoj se volja domovine identificira sa svemirskim pulsacijama’, dok Milana Vuković Runjić piše kako je ‘u vrijeme kada nam se pod imenom ljubavi prema domovini servirao kič Štambuk nam je ponudio svečano i potresno pjesništvo, ono koje prodire do fosfornih kostiju predaka’. Dubrovačkoj publici svoj će bogati opus Štambuk predstaviti 18. rujna s početkom u 19 sati u Festivalskoj palači Dubrovačkih ljetnih igara.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana