Kultura

U DVORU Jedinstvena glazbena večer miljenika festivalske publike

U DVORU Jedinstvena glazbena večer miljenika festivalske publike

Mezzosopranistica Janja Vuletić i gitarist Maroje Brčić nastupili su u subotu u atriju Kneževa dvora i festivalsku publiku počastili vrhunskom izvedbom pjesama Mauricea Ravela, Manuela de Falle te praizvedbom novog ciklusa pjesama Zorana Juranića. Renome umjetnika i jedinstvenost programa potvrdio je i veliki interes publike pa su već dan uoči koncerta, ulaznice bile rasprodane.

Rođeni Dubrovčani, Janja Vuletić i Maroje Brčić rado su viđeni gosti na Igrama, a sinoćnjim recitalom su posebno očarali publiku izvodeći program prožet mediteranskim sadržajem. Prvi dio koncerta činio je Ravelov ciklus Pučkih pjesama i Dvije hebrejske pjesme u obradi za gitaru Maroja Brčića te skladateljevih Pet pučkih grčkih pjesama, a publika je uživala i u sjajnoj Brčićevoj izvedbi dvadesetog stavka nazvanog Poklon učitelju iz ciklusa 24 Goyina Capricha talijanskog skladatelja Marija Castelnuova-Tedesca.

U drugom dijelu ove jedinstvene festivalske glazbene večeri izvedeno je novo djelo hrvatskog skladatelja Zorana Juranića, ciklus Pjesmice sa dna škrinje, koje je ovaj kompozitor napisao na tekstove iz dalmatinske narodne poetske baštine. Prve dvije pjesme, Mare moja, dušo moja i Ninaj, ninaj, zlato moje su iz Konavala, Savila se tuga, oko mene potječe iz Prvić Luke, dok je Oj, pitomi sokole iz Splita. Tri je pjesme zapisao Olinko Delorko, a pjesmu sa Prvića Krešimir Mlač.

-Lapidarnost i izražajna iskrenost tih stihova zahtijevala je odgovarajuću glazbenu nadgradnju koja, iako lišena direktnih folklornih asocijacija, nastoji sačuvati komunikativnu neposrednost predložaka, unatoč zahtjevnoj teksturi i razvijenijem korespondiranju gitarske i vokalne dionice, u granicama proširene tonalitetnosti – zabilježio je Juranić koji je prisustvovao sinoćnjoj praizvedbi svog djela, a umjetnici su ga i izveli na poklon publici. Nakon toga uslijedila je izvedba Tri mala komada za gitaru španjolskog skladatelja Joaquína Rodriga, a potom i izvedba popularnih Sedam španjolskih pučkih pjesama Manuela de Falle u obradi Darka Petrinjaka. Kao glazbeni dodatak izvedena je engleska narodna pjesma I Will Give my Love an Apple Benjamina Brittena, donoseći odmak od Mediteranom prožetih melodija koje su dominirale glazbenom večeri.

Nastavak glazbenog programa 71. Igara vraća publiku u atrij Kneževa dvora gdje će Papandopulo kvartet u nedjelju, 16. kolovoza izvesti djela P. M. Duboisa, G. Rossinija, P. Obradovića, G. Tudora i B. Papandopula.

Pročitajte još

Goran Višnjić se vraća na Igre, stiže i Zrinka Cvitešić

Dulist

‘DRUGA STRANA POVIJESTI’ Dubrovačka glazbena ostavština svečano predstavljena u Salzburgu

Dulist

KOPRODUKCIJA KMD-A U Varaždinu premijerno izvedena ‘Madama Butterfly’

Dulist