Natrag
17.2.2019 23:26

facebook

twitter

google

rss

dulist

U DVORANI PAPE IVANA PAVLA II Predstavljena knjiga o Kaptolu Stolne crkve sv. Marije Velike u Dubrovniku

14.1.2016 @ 21:43 Dulist Kultura
11;11

Podijelite:

‘Kaptol Stolne crkve sv. Marije Velike u Dubrovniku 1808.-1981.’, knjiga autora dr. sc. Marijana Sivrića, autora brojnih stručnih i znanstvenih radova, te dugogodišnjeg djelatnika u Državnom arhivu u Dubrovniku i u Arhivu Dubrovačke biskupije predstavljena je u četvrtak navečer u dvorani sv. Ivana Pavla II.

Riječ je o drugom događanju ciklusa ‘Ususret sv. Vlahu’, a knjigu, kojom se stječe uvid u posljednja dva stoljeća postojanja i djelovanja Kaptola Stolne crkve sv. Marije Velike u Dubrovniku, koja su javnosti manje poznata, predstavili su dr. sc. fra Josip Sopta i dr. sc. don Stanko Lasić.

Dubrovački katedralni Kaptol nedavno je obnovljen odlukom dubrovačkog biskupa mons. Mate Uzinića uz jubilej 1700. obljetnice mučeničke smrti sv. Vlaha. Počeci ovog Kaptola sežu u 9. ili 10. stoljeće, a broj kanonika se mijenjao (12, 9, 6). Posljednjih desetljeća zbog neimenovanja kanonika Kaptol de facto nije postojao. Obnovljeni katedralni Kaptol sada čini šest svećenika kanonika čija dužnost je obavljati svečanije bogoslužne obrede u dubrovačkoj katedrali kao i druge dužnosti koje im određuje kanonsko pravo ili dijecezanski biskup.

U prvom dijelu knjige obrađen je period Katedralnog kaptola Nadbiskupije dubrovačke od 1808. do kraja sedisvakancije 1830. godine. Drugi dio obuhvaća period Katedralnog kaptola dubrovačke Stolne crkve Dubrovačke biskupije od 1830. do 1981. godine. Treći dio donosi kronologiju Kaptola, a četvrti kazalo osobnih imena. Kao dodaci u knjizi se mogu pročitati dekreti o izboru kanonika obnovljenog Stolnog kaptola Crkve sv. Marije u Dubrovniku i novi statut.

Na naslovnici knjige nalazi se pečatnjak dubrovačkog nadbiskupskog Kaptola iz druge polovice 14. stoljeća, a na zadnjoj stranici natprsni kanonički križ biskupijskog Kaptola iz 1833. godine.

Među brojnim zanimljivostima iz ovog dijela povijesti Kaptola je i činjenica da je u trenutku ukinuća Dubrovačke Republike Kaptol imao samo jednog kanonika.

A.T.

Komentari

O autoru: Dulist


Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana