GradKoronavirus u Hrvatskoj

U dva mjeseca Zračna luka Dubrovnik izgubila 40 milijuna kuna

U dva mjeseca Zračna luka Dubrovnik izgubila 40 milijuna kuna

Zračna luka Dubrovnik zabilježila je u dva mjeseca gubitak od 40 milijuna kuna. Rekao je to na u srijedu održanoj konferenciji za medije direktor Frano Luetić. Istaknuo je kako nije došlo do otpuštanja radnika, ali je većina zaposlenika poslana doma, dok sezonce neće zapošljavati kako se već ranije najavljivalo.

– Za sada imamo procjenu za ožujak i travanj s usporedbom na prethodnu godinu. Samo u ta dva mjeseca ostvarili smo 40 milijuna kuna manje ukupnih prihoda. Minimalizirali smo broj djelatnika kako bi se što manje izlagali opasnosti od zaraze. Za sada nismo nikoga otpustili. Zaustavit ćemo primanje sezonskih radnika, a nastojat ćemo da radnici toliko ne osjete podsljedice gubitaka i da plaće do kraja 2020. budu uredne s određenim smanjenjima. Vodimo računa o zaposlenosti, da održimo likvidnost tvrtke i ponašamo se kao da će se turizam vratiti u mjeri kolikoj je bio prijašnjih sezona – poručio je Luetić.

Glavnina letova iz/u Dubrovnik su otkazani, prometuju još zrakoplovi Croatia Airlinesa, British Airwaysa, Turkish Airlinesa i Aegean Airlinesa.

– Proteklih tjedan dana Croatia Airlines je obustavila međunarodne letove iz Zračne luka Dubrovnik i sve ih prebacila na Zagreb. Trenutno od međunarodnih prijevoznika operira Turkish Airlines iz Istanbula, British Airlines iz Londona i Aegean Airlines iz Atene. Kako smo mogli čuti od Nacionalnog stožera civilne zaštite očekuju nas zatvaranja granica EU pa će sukladno tome i oni prestati letjeti. Za sada ostaju domaći za Zagreb prema zimskom redu, a za ljetni ćemo još vidjeti jer svakim danom stižu otkazivanja. Kao stvari sada stoje u mjesecu travnju i svibnju imat ćemo samo domaće letove – objasnio je Luetić.

U svrhu sprječavanja širenja virusa COVID-19 poduzimaju se sve raspoložive zdravstvene mjere te u Zračnoj luci dnevno djeluje dvoje graničnih sanitarnih inspektora.

– Oni se po potrebi mijenjaju s obzirom na opetrećenost. Zaista su dali sve od sebe u ovim trenutcima i to treba u potpunosti pohvaliti. Jednako kao civilne stožere, graničnu policiju i epidemiologe koji su najizloženiji – zaključio je direktor Frano Luetić.

 

Pročitajte još

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist

OD OVOG VIKENDA Libertas ‘pojačava’ šesticu i četvrticu

Dulist