Grad

U Dubrovniku otvoren konzulat Ruske Federacije

U Dubrovniku otvoren konzulat Ruske Federacije

U srijedu je u Dubrovniku na adresi Šipčine 2 otvoren počasni konzulat Ruske Federacije čija primarna uloga je pomoći njihovim građanima koji se zateknu u našem Gradu, ali i poboljšati život ovdašnje ruske manjine. Počasnim konzulom izabran je mladi građevinar Ante Stojan ml. kojeg je s ovom površinom najvećom državom na svijetu povezao posao te je, među ostalim, određeni dio svog radnog vremena proveo u Sibiru.

– Iako je Dubrovnik mali grad na jugu Hrvatske on ima veoma bogatu diplomatsku povijest. Ovo nije prvi put kako otvaramo ruski konzulat u njemu. Naime, on je postojao još davne 1788. godine i trajao je čitavo stoljeće, dakle za Dubrovačke Republike. O jakim vezama između Petrograda, odnosno Moskve i našeg Grada svjedoče brojni spisi u Državnom arhivu obiju zemalja. Njegova Ekselencija Anvar Azimov, veleposlanik Rusije u Hrvatskoj, važnost otvaranja konzulata u Dubrovniku prepoznao je prije koju godinu dana i od tada su napravljeni veliki napori, a sve u svrhu da budemo na usluzi ruskim građanima, turistima kojih je sve više te kako bi otvorili nove kanale suradnje i unaprijedili postojeću – poručio je prisutnima Stojan.

Anvar Azimov pak je posjetio na djelovanje preostala dva konzulata u Rijeci i Splitu te naglasio kako su unatoč manjim prijeporima tijekom vremena države Hrvatska i Ruska Federacija uspjele održati plodonosne odnose koje su samo ove godine rezultirale trgovinskom suradnjom u iznosu od dvije milijarde dolara.

– Ona bi se svakako mogla unaprijediti prije svega ukidanjem režima viza. EU i Ruska Federacija prostorno su, povijesno, kulturno i ekonomsko povezane te ne vidim razloga zašto se to ne bi i dogodilo. Korak k ovome je i otvaranje ovog konzulata čime se šalje jasna politička poruka kako su Rusi ovdje dobrodošli. Zaista, nema pitanja za koja zajedničkim snagama nismo uspjeli pronaći odgovor. Hrvatski predstavnici česti su posjetitelji naše prijestolnice, a vrlo je vjerojatno da u Hrvatsku 2020. dođe i sam predsjednik Vladimir Putin – najavio je Azimov.

Nekoliko riječi s okupljenima podijelila je državna tajnica Ministarstva vanjskih poslova Zdravka Bušić te gradonačelnik Mato Franković koji je istaknuo kako je u 2019. Dubrovnik posjetilo ukupno 17 inozemnih visokih dužnosnika, među kojima je nužno istaknuti Jean-Claude Junckera, predsjednik Europske komisije što Dubrovnik stavlja na kartu relevantnih svjetskih odredišta.

Pročitajte još

POTPORE ZA SEDAM KLUBOVA Uručeni ugovori za programe sportskih aktivnosti za osobe s invaliditetom

Dulist

[PODCAST ‘S BARBAROM’] Iliana Stojanović o odlasku iz Masline i mami koja bi je znala zazvati i reći: Daj reci toj ravnateljici da te pusti doma!

Barbara Đurasović

Gradonačelnik primio državnog prvaka u parastolnom tenisu Franka Torića

Dulist