Aktualno

U Dubrovnik stiže Europska pučka stranka

Središnji odbor Kluba zastupnika Europske pučke stranke sastat će se u Dubrovniku 11. i 12. travnja kako bi obilježili pristupanje Hrvatske Europskoj uniji.

Prethodni sastanak Središnjeg odbora Kluba zastupnika EPP-a koji se održao u Zagrebu 3.-4. ožujka 2011. bio je ključan za pravovremeni završetak pregovora. Neposredno prije sastanka Europska komisija objavila je privremeno izvješće o napretku u poglavlju 23 Pravosuđe i temeljna prava s nizom kritičnih primjedbi. Rasprava na sastanku i sudjelovanje potpredsjednice Europske komisije zadužene za pravosuđe, temeljna prava i građanstvo Viviane Reding bili su ključni za uspješnu reakciju hrvatskih vlasti i stvaran završetak pregovora u lipnju 2011.

Klub zastupnika EPP-a stalno je podržavao Hrvatsku na njezinom europskom putu, osobito od početka pristupnih pregovora 2005. Hrvatske Vlade kojima je na čelu bio HDZ, članica Europske pučke stranke, vodile su cjelokupni proces pristupnih pregovora i uspješno ga okončale u lipnju 2011.

Glavna tema sastanka u Dubrovniku je politička, gospodarska i socijalna situacija u Hrvatskoj uoči ulaza u EU i doprinos koji će Hrvatska dati ujedinjenoj Europi.  Joseph Daul, zastupnik u Europskom parlamentu, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a, obratit  će se sudionicima 11. travnja. Zastupnici u Europskom parlamentu, zastupnici u Hrvatskom saboru i hrvatski promatrači u Klubu zastupnika EPP-a sudjelovat će u raspravi.

Održivi rast i zapošljavanje u EU-u druga je tema sastanka. Raspravljat će se o davanju novog zamaha konkurentnosti gospodarstva EU-a i o doprinosu proračuna EU-a gospodarskom rastu i zapošljavanju, a glavni govornici bit će povjerenik Jan Lewandowski zadužen za proračun i financijsko programiranje i potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding. Hrvatska se smatra dijelom Europske unije u okviru ove teme. Tema održivog rasta i zapošljavanja uključuje niz posebnih tema: iskorištavanje potencijala jedinstvenog tržišta, potpora malim i srednjim poduzećima (Akcijski plan "Poduzetništvo 2020."), jačanje istraživanja i razvoja – program "Horizon 2020." i razvoj prometa I turizma.

U četvrtak, 11. travnja u 12 sati i 30 minuta održat će se konferencija za tisak na kojoj će sudjelovati Joseph Daul, predsjednik Kluba zastupnika EPP-a i Tomislav Karamarko, predsjednik HDZ-a.

Program konferencije nalazi se ovdje.

 

Pročitajte još

Policija istražuje je li snimka opasne vožnje ipak montaža

Dulist

ZBOG VIKE I VRIJEĐANJA Policija privela četiri maturanta Pomorske škole

Dulist

OD 1. LIPNJA BiH otvara granice za građane Hrvatske, Srbije i Crne Gore

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija