Aktualno

U Dubrovnik dva slučaja oboljelih od gripe

U Dubrovnik dva slučaja oboljelih od gripe

Nakon što je prošlog tjedna laboratorijski potvrđen prvi slučaj gripe (tip A), od tada su potvrđena još tri slučaja (dva su tipa A i jedan tipa B). Naime, kako navode iz Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije, do 19. siječnja 2020. Službi za epidemiologiju ukupno je prijavljeno 28 oboljelih. U posljednjem tjednu pristigle su samo dvije prijave oboljelih od gripe. Raspodjela ukupnog broja prijava oboljelih je sljedeći: u Pločama (11), Metkoviću (10), Korčuli (5) i Dubrovniku (2).

-Stvarni broj oboljelih od gripe, za pretpostaviti, je znatno veći od prijavljenih, a razlozi za to su: jedan dio oboljelih se ne javi liječniku (sami se liječe), a drugi dio koji se javi liječniku ne bude prijavljen od strane liječnika, iako je to zakonska obveza – navode iz Zavoda.

-Mogući razlog za sada malog broja oboljelih od gripe možda je i zbog cirkulacije prošlogodišnjeg virusa na koji je dio populacije sada imun te nešto većeg odaziva na cijepljenje (u DNŽ oko 9.500 osoba). Još uvijek se može cijepiti protiv gripe. Ipak, gripa je nepredvidiva bolest i koliki će biti stvarni broj novooboljelih u ovoj sezoni teško je predvidjeti. Svakako svi oni sa simptomima gripe trebali bi o tome obavijestiti svoga liječnika zbog evidencije, a u slučaju komplikacija bolesti i javiti se svom izabranom liječniku na pregled – zaključuju iz Zavoda za javno zdravstvo.

Pročitajte još

PRIGODNI PROGRAM Jubilarna deseta obljetnica SHKM u Dubrovniku

Dulist

GOSTOVANJE U HERCEG NOVOM ‘Vidi kako Lokrum pere zube’ pred crnogorskom publikom

Ivana Mijić Vulinović

VENECIJA POČELA NAPLAĆIVATI ULAZ U GRAD Mnogi nezadovoljni: ‘Pretvaraju nas u tematski park’

Dulist