DuList IN

U DRUŠTVU S MLADOM FOTOGRAFKINJOM Anin opušteni Instagram svijet

U DRUŠTVU S MLADOM FOTOGRAFKINJOM Anin opušteni Instagram svijet

Instagram je odlična platforma za mlade i talentirane ljude na kojoj na lak i jednostavan način mogu široj javnosti pokazati svoj rad. ‘Listajući’ ovu društvenu mrežu, svojevrstan ‘rasadnik’ umjetnica i umjetnika, naišli smo na jedan zanimljiv profil koji nas je na prvu osvojio svojom – opuštenošću. Riječ je o profilu Dubrovkinje Ane Kutija koja se s fotografijom upoznala na početku srednje škole. Za sve je ‘kriva’ jedna Ruskinja Anastasia Volkova, odnosno njen profil na Flickru te stil fotografije koji je bio baš po Aninom gustu. I još je, nakon više od deset godina. ‘Uvukla me u taj svijet fotografije’, ističe nam Ana. Upravo je zbog nje odlučila studirati i ruski jezik na Filozofskom fakultetu u Zadru.

-Nisam razumjela natpise koji su bili na ćirilici ispod njezinih fotografija. Sve bih kopirala u Google prevoditelj koji je tada bio loš. Govorimo o 2008. godini! U isto sam vrijeme počela pratiti sve osobe koje bi ona ‘tagirala’ na fotografijama – kaže nam Ana kojoj je Ruskinja Volkova dan danas uzor broj 1. Stil fotografije kojeg mlada Dubrovkinja njeguje je, kako smo već naglasili, opušten i u svojoj suštini jednostavan, ali i magičan. ‘Bitno mi je da se osjeti fotografija’, ističe.
-Takve su mi i njene fotografije bile. Nisam mogla vjerovati kako je u jednoj fotografiji uhvatila brojne magične trenutke – rekla je Ana.

Od aparata se ne odvaja
‘Pašu’ joj fotografije s ljetnom scenografijom te lijepim i mekanim bojama. A, za taj stil fotografije potrebna je odlična i skupocjena oprema. Tada, u srednjoj školi, prisjeća se, nije mogla ni pomišljati o kupnji takve opreme. Stigla je 2012. godina, a Ana se s Flickra prebacila na Instagram. Odlučila je kupiti bolji mobitel samo kako bi mogla pratiti svoje uzore u fotografiji i upijati znanje na tada svima novoj društvenoj mreži. Instagram se na samom početku mogao istraživati jedino preko mobilne aplikacije jer je pristup preko računala i ‘desktopa’ bio samo daleka budućnost.

-U početku sam pratila određene ljude, a kako sam i sama krenula fotografirati i objavljivati na Instagramu, počele su mi se javljati osobe s ponudama, odnosno htjeli su da ih fotografiram. Mislili su da imam profesionalni aparat. Nisam mogla ništa prihvatiti, prvenstveno jer sam radila s mobitelom – priča nam Ana kroz smijeh dok drži svoj fotoaparat o kojem je tada, na počecima svoje fotografske priče, samo sanjala. Ali, odlučila ga je nabaviti. Svaku sezonu je radila, štedjela, no opet nije joj bilo dovoljno. Uzela je, kaže, apsolventsku godinu kako bi radila i zaradila te kupila fotoaparat. Od svog se Canona već dvije godine ne odvaja.

Vrijedilo je…
Uvijek je voljela jezike, ističe. Francuski jezik, kojeg i studira uz ruski, uči od četvrtog razreda osnovne škole, a trenutno se posvetila pisanju diplomskih radova. Svoje je studentske pogodnosti iskoristila te je otputovala u Sjedinjene Američke države. Riječ je o poznatom ‘work and travel’ programu. Ana je htjela skupiti iskustvo, no i obići pojedine dijelove države. Ovo je za nju bila idealna prilika.
-Išla sam s ciljem da što više zaradim kako bih mogla putovati mjesec dana. Boravila sam u Michiganu gdje sam radila i dva posla. Bilo je naporno, svašta sam doživjela, ali je vrijedilo – rekla je Ana. Sa zarađenim si je novcem priuštila mjesec dana putovanja po Americi s prijateljicama. Njihova avantura je krenula iz San Francisca.

-Tamo smo bile par dana. Nakon toga smo ‘rentale’ auto i putovale niz obalu. Htjele smo posjetiti poznate nacionalne parkove kao što je Grand Canyon. Posjetili smo i Dolinu Smrti, nismo zaobišle ni Las Vegas, Los Angeles, Palm Springs… New York je bio naša zadnja postaja gdje smo boravile tjedan dana. Baš sam sretna jer smo toliko toga vidjele – ističe Ana. Fotografije s tog jednomjesečnog putovanja govore tisuću riječi, a pogledati se mogu i na njenoj vlastitoj web stranici akutija.com.

Hobi, uskoro i posao?
Grad obožava fotografirati, no misli da se nije dovoljno ‘stavila’ kako bi otkrila sve njegove fotogenične kutke. Mjesto koje je najviše inspirira je Lokrum.
-Volim sve naše plaže, pogotovo sveti Jakov u ranim jutarnjim satima i zalazak sunca na Presidentu. Bila sam neki dan na Banjama, i to nakon tri godine, te sam uspjela napraviti toliko lijepih fotografija. More, dobra svjetlost i meni dovoljno – priča nam Ana koja bi, da nije bilo epidemije koronavirusa, fotografiju, koja je i dalje njen hobi, pretvorila u – posao. Naime, ona također usavršava svoje poznavanje marketinga na društvenim mrežama. Sa svojom prijateljicom planira otvoriti obrt u kojem bi uložile svoja znanja o društvenim mrežama i fotografiji te pomogle onima koji žele povećati vidljivost svog poslovanja u javnosti.

-Inače volim i predivne ‘Instagram’ kutke koji se mogu pronaći, primjerice, u brojnim ugostiteljskim objektima. A, nevjerojatno mi je da određeno mjesto može imati loš Instagram profil u 2020. godini. To mi je nepojmljivo. Kad sam išla kroz Kaliforniju, posjećivala bih mjesta koja imaju – dobar Instagram profil. Stalo im je da su vidljivi na društvenim mrežama i da imaju lijepe fotografije. Instagram i ostale društvene mreže postaju prvi izvor informacije nekog, primjerice, ugostiteljskog objekta. U ovakvoj je ‘koronasituaciji’ to izrazito bitno – kaže nam Ana te ističe kako postoje brojni u Dubrovniku koji nisu prepoznali vlastiti potencijal prostora i ponude, a kojeg mogu na kvalitetan način prenijeti na društvene mreže.
-Stvarno brojni objekti imaju potencijal, samo ga je potrebno prepoznati, iznijeti na društvenim mrežama kako bi se stvorila ljepša i pristupačnija priča – ističe nam Ana. Mi joj želimo puno sreće oko navedenog, ali i oko diplomskih radova!

Foto: Zvonimir Pandža / Ana Kutija Privatna

Pročitajte još

KREATIVNI PRAZNICI U LUŽI Radionica crtanja likova iz crtića na najmlađe!

Dulist

GASTRO MARE Chef Bjelko donosi svoj recept za pečenog kokota

Dulist

[FOTO] OVO JE BAŠ SUPER Pogledajte kako izgledaju konavoski i župski ‘Čovječe ne ljuti se’

Dulist