Grad

U DOMUS CHRISTIJU O STJENICAMA Rušenje ravnateljice ili stvarni zdravstveni problem?

U DOMUS CHRISTIJU O STJENICAMA Rušenje ravnateljice ili stvarni zdravstveni problem?

Nisam mislila da će doći do ovoga – rekla je na početku konferencije za medije Mirjana Vujnović, ravnateljica Doma za starije i nemoćne Dubrovnik, naglašavajući kako samo želi ‘mirnu i dostojanstvenu starost za korisnike’, referirajući se na situaciju s namnoženim stjenicama u Domu ‘Domus Christi’.

Dodala je i kako su djelatnici Zavoda za javno zdravstvo pregledali kako korisnike, tako i sobe i djelatnike Doma. Od situacije sa stjenicama želi se ‘napraviti slučaj’, a stanje, tvrdi dalje, nije toliko kritično.

– Djelatnici i štićenici Doma su jučer detaljno pregledani. Nisu pronađeni ni tragovi uboda ni žive stjenice, pronađene su samo u tragovima – istaknula je ravnateljica, dodavši kako će Dom svakako ići u renovaciju, čime će se problem suzbiti. Ravnateljica Vujnović prokomentirala je i nedavni javni istup jedne od djelatnica Doma na temu stjenica, odnosno eskaliranja problema.

– Gospođa Raguž, koja je istupila u medijima, prozivala je Grad Dubrovnik, koji nije osnivač Doma, a spominjala je i Sanitat, dok mi imamo ugovor s tvrtkom ‘Krmek’. Prozvana je i dr. Katica Šarac, a ona je predložila mjere suzbijanja. Što bi se trebalo napraviti, zatvoriti mene? Ili Dom? – istaknula je ravnateljica, dodavši kako bi ‘tek onda neki bili zadovoljni’, te kako je ‘medijski istup svima nanio štetu’.

Inače, osim ravnateljice Vujnović, na konferenciji su sudjelovali i predsjenica UV Doma Mirjana Pavlaković, ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Dubrovačko-neretvanske županije Mato Lakić, sanitarni inženjer Zoran Vrsaljko, te predstavnik tvrtke za DDD ‘Krmek’, dok nije bilo predstavnika Dubrovačko-neretvanske županije.
Zbog anonimnih prijava oko stjenica UV Domus Christija sastalo se, istaknula je Pavlaković, nekoliko puta, a dodala je i kako je ‘sve ovo napad na ravnateljicu’.

– Bit ove priče su korisnici – naglasila je – njima bismo se trebali baviti, i kako im pomoći. Mislim da se napravila hajka. Stjenica ima u bilo kojem hotelu, ali piše li se toliko o njima? Hoćemo li zabraniti i komarce? Djelatnici poduzimaju doslovno sve što mogu – istaknula je dalje Pavlaković uz napomenu kako se neće dozvoliti da ‘stjenice ikog pojedu’.

Prema riječima dr. Lakića, Zavod je dolazio i nakon anonimnih prijava, a žive stjenice nisu pronađene.

– ovog ponedjeljka su u Domu bili dr. Katica Šarac i sanitarni inženjer za nadzor DDD Zoran Vrsaljko, koji nisu pronašli znakove uboda, ali jesu manji broj kožnih promjena – istaknuo je, dodavši kako bi one mogle biti i ‘od komaraca’. O svojstvima, izgledu i ponašanju stjenica govorio je Vrsaljko, naglasivši 96 tretnama koje su se u 2017. poduzele u našoj županiji kako bi se istrijebile stjenice. Pet ih je bilo u domovima umirovljenika, 22 u stanovima a 66 u ugostiteljskim objektima i hotelima.

U Domu je trenutno 85 korisnika.

Pročitajte još

Počinje sanacija oštećenog asfalta na prometnicama, radit će se noću

Dulist

POJAČANJE U LIBERTASU Stigao novi autobus

Dulist

PO MJERI GRAĐANA Tjedni pregled gradskih projekata

Dulist