Zanimljivosti

U ĐIRU SA ZDENKOM PERUŠINOM Vlaga u zraku glavni je krivac zašto pamtimo samo ‘ekstreme’

U ĐIRU SA ZDENKOM PERUŠINOM Vlaga u zraku glavni je krivac zašto pamtimo samo 'ekstreme'

Nakon prošlogodišnjih rekordnih temperatura i suše od preko sto dana, kišni lipanj kojeg smo doživjeli ove godine došao je kao pravi šok.

Kako bismo se uvjerili da nas loše vrijeme neće pratiti i ostatak ljeta naše nedoumice i pitanja uputili smo Zdenku Perušini, iskusnom dubrovačkom meteorologu. Perušina je voditelj Meteorološke stanice Dubrovnik i sa širokim osmjehom spremno je dočekao naše upite.

– Ovakav kišan lipanj zapravo nije neobičan. Ljudi jednostavno zaboravljaju, najčešće se sjećaju samo pro šle godine pa se događaji od prije četiri, pet ili više godina lako izgube. Prije je bilo tih nevera koje bi trajale kratko i brzo prolazile i ne bi bilo neobično vidjeti kišu na Pilama i sunce na pošti Lapad. Po meni je dobro da su se lokalni neverini ‘vratili’ da nas osvježe tijekom vrućih ljetnih dana jer jedno ih vrijeme nije bilo i navikli smo se na to – pojašnjava Perušina za početak.

Bez ekstremnih prilika
Kako je prošlogodišnje vrijeme bilo poprilično specifično, zanimalo nas je i kolike su stvarne razlike. — Prosječna temperatura tijekom lipnja je u odnosu na lanjsku bila je pet stupnjeva niža, dok je ove godine temperatura u jednom trenutku pala na 18 stupnjeva Celzija, a početkom mjeseca je bila 32, što je veliki raspon temperatura za lipanj. Jedno stvarno zanimljivo odstupanje od norme je bila česta pojava bure koja je na refule puhala i do 110 kilometara na sat. Prošle godine je bilo zanemarivo padalina, dok recimo ove godine je bilo čak četrnaest kišnih dana, što bi značilo kako je skoro svaki drugi dan padala kiša. Nisu to velike količine, radi se sve skupa o 83 litre. Temperatura mora je također zanimljiva jer je početkom lipnja bila 26 stupnjeva, a sada je 21 stupanj, što nije neobično, ali nije ni česta pojava – ističe nam dalje.

Narodne izreke i predviđanja
Perušina nam je također potvrdio kako su mnoge narodne uzrečice izgubile svoj značaj i nerijetko se ne mogu više primijeniti. — Postoji puno uzrečica vezanih uz vrijeme, ali ništa to više ‘ne pali’. Sami smo svjedoci iz dana u dan kako su stare izreke sve netočnije. Vremenske prilike se mjenjaju prebrzo da bi izreke vrijedile. Naravno nekad se ‘poklope’, ali generalno to su iznimke, ne i pravila. Vidim da se često u medijima spominju nagle promjene kao ekstremne situacije ili klimatski ekstremi, ali to su samo bombastični naslovi. Istina je poprilično drukčija. Radi se o tome da se kao usporedbu najčešće uzima mali vremenski uzorak pa bilo to i pet godina. Da bismo dobili pravilne rezultate, uzorak bi trebao biti recimo 30 godina, a na tako velikom uzorku jedna ‘rekordno visoka temperatura’ je najčešće zanemarivo odstupanje – istaknuo nam je dalje Perušina te objasnio ‘faktor vlage’.

Najveći krivac
– Ono što ljeti najviše utječe na svakodnevni život je vjerojatno razina vlage u zraku. Ljeti kada pušu vjetrovi s mora, koliko god bilo vruće, lako se podnese. Kada ih nema i vlažnost je preko 60 posto, to se odmah osjeti i jedna u prosjeku niža temperatura može biti nepodnošljiva – objasnio je dalje za čitatelje DuLista naš iskusni meteorolog, a dodao i to kako je taj osjećaj nesnosne vrućine za vrijeme vlažnih dana možda i glavni krivac zašto pamtimo samo ‘ekstremne’ prilike, a ne i većinu dana, kada su temperature bile ugodne. Uspio nas je i razuvjeriti o mogućem kišnom ljetu! — Ovo kiše što je padalo do sada stvarno nije puno. Nitko se ne treba brinuti oko toga koliko će im loše vrijeme pokvariti ljeto. Bit će i sparnih i jako vrućih dana, samo će ih povremeno razbiti nenadani neverini. Sezona se produžila i klimatski pa je tako u Dubrovniku ljeto stvarno dugo, a ugodne temperature znaju u najvećim odstupanjima trajati i do studenog. Ono što želim poručiti svima koji su zabrinuti je da nema razloga za strah, ljeto će i dalje biti vruće, a povremena kiša će doći kao zasluženo osvježenje – zaključuje, a moramo dodati kako nas je posljednjim komentarom – i razveselio!

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist