Aktualno

U ČETVRTAK U SPONZI Komemoracija za divu hrvatskog glumišta Mariju Kohn

U ČETVRTAK U SPONZI Komemoracija za divu hrvatskog glumišta Mariju Kohn

Nakon teške bolesti, u 84. godini života preminula je velika Marija Kohn, istinska legenda hrvatskog i dubrovačkog glumišta koja je neke od uloga karijere ostvarila upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je nastupala od 1954. do 2010.

Komemoracija za glumačku legendu koja je obilježila festivalska desetljeća, Dubrovačke ljetne igre održat će u atriju palače Sponza, u Dubrovniku u četvrtak, 19. srpnja u 20 sati.

Marija Kohn rođena je na Lopudu 1934. Na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu diplomirala je 1956. Članicom ansambla Dramskoga kazališta Gavella bila je od 1957., a kao slobodna umjetnica od 1983. do 1987. nastupala je i u Teatru &TD i Teatru u gostima. Bila je članicom Satiričkoga kazališta Kerempuh od 1987. do 1990., a potom Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu do odlaska u mirovinu 1999. godine. Ostvarila je niz zapaženih uloga na filmu i televiziji, a za svoju prvu, iznimno sugestivno odigranu ulogu seoske djevojke Rože u filmu Svoga tela gospodar (1957.) F. Hanžekovića bila je nagrađena Zlatnom arenom na Pulskom filmskom festivalu. 1999. godine dodijeljena joj je Nagrada hrvatskog glumišta za svekoliko umjetničko djelovanje, a 2014. i Nagrada ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo. Marija Kohn najnagrađivanija je hrvatska glumica koja iza sebe ima više od stotinu kazališnih uloga, šezdesetak filmova te gotovo dvadeset uloga u televizijskim dramama i serijama.

Neke od antologijskih uloga ostvarila je upravo na Dubrovačkim ljetnim igrama gdje je nastupala od 1954. do 2010. godine. Prva je bila uloga Mare u Robinji Hanibala Lucića u režiji Branka Gavelle. Ulogu Antigone ostvarila je 1959. godine u režiji Koste Spaića na maloj sceni Igara u Kneževom dvoru, a legendarna je bila kao Pavle u Vojnovićevom Sutonu u režiji Koste Spaića koju je igrala u Sponzi od 1965. do 1970. godine. Od 1967. do 1970. godine igrala je Idu u Na taraci Iva Vojnovića u Gundulićevom ljetnikovcu u Gružu u Spaićevoj obnovi čuvene Gavelline režije. Varivu je igrala u Držićevom Skupu u režiji Koste Spaića od 1986. do 1989. u parku Muzičke škole. Od 1999. do 2003. godine igra gospođu Maru u Dubrovačkoj trilogiji u režiji Joška Juvančića. Posljednju ulogu na Dubrovačkim ljetnim igrama ostvarila je kao gospođa Klara u Na taraci Iva Vojnovića u režiji Joška Juvančića 2009. i 2010. godine. Svekolikim umjetničkim djelovanjem bila je uzor i inspiracija generacijama hrvatskih umjetnika.

‘Sve se ružno izbrisalo i samo su lijepi trenuci ostali. I mojih četrdeset osam godina festivalske prisutnosti i rada; sama ljepota, ljepota teatarska i ljepota rada… ljepota življenja – kako god hoćete’, kazala je Marija Kohn u Plavim razgovorima 1999. godine.

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist