Kultura

U ČETVRTAK Skup znanstvenika i umjetnika o razvoju Grada Dubrovnika

U ČETVRTAK Skup znanstvenika i umjetnika o razvoju Grada Dubrovnika

Dubrovački muzeji u suradnji sa Institutom za etnologiju i folkloristiku Zagreb, u sklopu projekta Hrvatske zaklade za znanost Transfomacija rada u posttranzicijskoj Hrvatskoj – TRANSWORK, ugošćuju skup na temu ‘Transformacija (G)rada: kritički pristup turizmu i razvoj Dubrovnika’ 10. siječnja 2019. godine u žitnici ‘Rupe’ s početkom u 18 sati.

Ovaj jednodnevni skup okuplja nekolicinu znanstvenika i umjetnika koji su se posljednjih godina posvetili istraživanju razvojnih smjerova Grada Dubrovnika, pri čemu posebnu pažnju, dakako, privlači usredotočenost na turizam.

U prvom, znanstvenom dijelu programa, autori će predstaviti nekoliko recentnih studija Dubrovnika i šireg dubrovačkog područja u kojima se propituje dosadašnji razvojni smjer ‘grada-kao-destinacije’. Iz rakursa nekoliko različitih, kako prirodnjačkih, tako i društvenohumanističkih disciplina, osvjetljava se niz problema koji ispostavljaju sljedeće pitanje za raspravu: mogu li građani unutar uspostavljenih razvojnih parametara održati radne i životne prakse koje su činile ili još uvijek čine njihovu svakodnevicu?

Drugi, umjetnički dio očuđuje zatečeno stanje turističke ‘monokulture’ i zamišlja moguće strategije izlaska iz zamršenog odnosa Rada i Kapitala. Kroz preispitivanje konceptualizacije ‘sezone’ i njenog umalo hegemonijskog upravljanja dubrovačkom svakodnevnicom, cilj je skupa otvoriti prostor kontranarativima koji djeluju u skladu s načelima održivoga razvoja.

Oprostorenost praksi turistifikacije u Gradu propitat će se kroz primjere organizacije filmskog festivala ‘Unseen’ u Cavtatu i multimedijske izložbe ‘Hvala, a sad više ništa’ izvedene 2017. u suradnji s Art radionicom Lazareti.

Moderiraju: Orlanda Obad i Romana Pozniak (Institut za etnologiju i folkloristiku)

Program

Pročitajte još

Dubrovački muzeji pozivaju na radionice izrade i ukrašavanja keramike

Dulist

TRIBINA ‘POGLAVLJE FESTIVAL KARANTENA’ Art radionica Lazareti obilježava 35 godina postojanja

Dulist

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist