Kultura

U četvrtak promocija zbornika „Stjepan Batinović – svećenik vjere“

Don Stjepan Batinović

Zavičajna udruga Neum u Dubrovniku i Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Dubrovnik pozivaju na predstavljanje zbornika „Stjepan Batinović – svećenik vjere“ u četvrtak, 5. lipnja u 19 sati u dvorani Sv. Ivana Pavla II. u samostanu Svete Klare.

Zbornik će predstaviti prof. dr. sc. don Božo Goluža, mr. sc. don Mladen Šutalo o mr. sc. don Ivo Šutalo.

Don Stjepan Batinović, popularni Dumo, rođen je u Dužima, župa Gradac, 26. prosinca 1912. godine, a preminuo u Hrasnu 18. srpnja 1981. godine. U Hrasnu je proveo 34 godine: 33 godine kao župnik župe (1947.-1980.) i jednu godinu kao umirovljeni svećenik. Istakao se kao neumorni duhovni radnik, pastoralac, graditelj i spisatelj.

Najznačajnija su mu djela osnivanje Gospina svetišta za Trebinjsku biskupiju – Kraljica Mira – te izdavanje nadaleko poznatog Dume i njegovog naroda u 28 brojeva.

Nakon što je 1981. godine preminuo, pokopan je u svećeničkoj grobnici u Hrasnu. Iznad svega se ističe i njegova briga za duhovna zvanja. Za vrijeme svog župnikovanja u Hrasnu kroz 33 godine opremio je 31 duhovno zvanje bilo u sjemenište, bilo u samostan.

Zbornik u svom prvom dijelu opisuje njegov osebujni svećenički život te požrtvovni i neumorni rad na Njivi Božjoj, dok drugi dio obrađuje životopise 56 duhovnih zvanja rodom iz Hrasna, od kojih je Batinović osobno opremio 31 za duhovni stalež.

Zbornik je izdala Crkva na kamenu, a pisala su ga osmorica autora: mons. Luka Pavlović, don Ivica Puljić, don Rajko Marković, don Milenko Krešić, don Marko Šutalo, don Mladen Šutalo, don Nikola Menalo i don Ivo Šutalo.

Pročitajte još

Započinje ciklus koncerata ‘Dubrovačko glazbeno proljeće’

Dulist

PREDSTAVLJANJE KNJIGE TIHOMIRA DUJMOVIĆA Hrvatske povijesne istine

Dulist

TEMA IZAZOVNA VREMENA Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist