Kultura

U ČETVRTAK Predstavlja se zbornik o fra Bernandinu Sokolu

U ČETVRTAK Predstavlja se zbornik o fra Bernandinu Sokolu

Zbornik prigodom 130. godišnjice Sokolova rođenja bit će predstavljen i u gradu u kojem je Sokol više godina živio, u Dubrovniku u dvorani Sv. Ivana Pavla II. (Samostan sv. Klare), u četvrtak 11. listopada u 19.30 sati.

28. rujna 2018. obilježena je 74. obljetnica mučeničke smrti hrvatskog glazbenika fra Bernardina SokolaOvaj glazbenik, između ostalog, od 1929. do 1941. objavio je 80 svezaka zbirka za crkvenu i svjetovnu glazbu pod naslovom Pjevajte Gospodinu pjesmu novu, pa mu je ime još za života ušlo u stručne strane leksikone.
Sokola su 28. rujna 1944. noću uz lažnu optužbu partizani odveli iz samostana Badija, pod izgovorom da ga vode ispitivati na Vis. Tijelo mu je međutim more uskoro izbacilo na plažu u Orebiću, gdje ga je skupina mještana pokopala, a poslije toga taj ratni zločin prekrio je veo šutnje. Vjeruje se da je njegovo tijelo još uvijek na mjestu ukopa.

U Splitu i u njegovu rodnom mjestu Kaštel Sućurcu, u sklopu manifestacije Dani fra Bernardina Sokola proslavljena je u svibnju 130. obljetnica Sokolova rođenja, kada je održan i znanstveni simpozij o ovom plodnom glazbeniku. Proslava je na svjetlo dana iznijela i OZN-in dosje u kojem nema Sokolova datuma rođenja, nema optužbe, ni osude. Nema u njemu ni datuma njegove smrti.

Hrvatska pošta događaj je ovjekovječila prigodnom markom s glazbenikovim likom. Kao rezultat Dana fra Bernardina SokolaFranjevačka provincija Svetog Jeronima – Zadar i društvo ‘Bijaći’ objavili su knjigu pod naslovom: Fra Bernardin Sokol. Zbornik slavlja i radova sa znanstvenog skupa o 130. obljetnici rođenja. Možda će vrijedni radovi o njemu objavljeni u toj knjizi ubrzati postupak ekshumacije njegova tijela?

fra Stipe Nosić

Pročitajte još

POZNATA HRVATSKA KNJIŽEVNICA U GRADU Književna večer s Julijanom Matanović

Dulist

SVJETSKI DAN KAZALIŠTA U teatru dvije predstave

Dulist

PISANA KULTURNA BAŠTINA NA PAPIRU Izložba i predavanja na kampusu Sveučilišta u Dubrovniku

Dulist