Kultura

U centru Blumed zavirite u virtualno podmorje Cavtata

U četvrtak na Odjelu za arheologiju i spomeničku baštinu u Pridvorju otvoren je centar za promociju znanja na projektu Bluemed. Implementacijom DUNEA-inog projekta nakon dvogodišnjih priprema i osposobljavanja prostora, posjetiteljima je omogućeno virtualno uranjanje u morske dubine i interaktivno pregledavanje bogatog podvodnog arheološkog nalazišta u blizini Cavtata.

Na otvaranju su se, uz župana Nikolu Dobroslavića, prisutnima obratili donačelnik Općine Konavle Ivo Radonić, u ime Razvojne agencije Bruno Bebić i ravnateljica Muzeja Antonia Rusković Radonić. Nakon prigodnih govora dr. sc. Domagoj Perkić predstavio je kulturno-povijesnu baštinu konavoskog podmorja ukazavši na važnost budućih istraživanja i predstavljanja dosadašnjih prinosa. Gospođa Nikolina Ćuk sa Sveučilišta u Zadru predstavila je načine pristupanja lokalitetima u podmorju i dokumentiranja lokaliteta.

Voditeljica Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu Jelena Beželj okupljene je provela kroz muzejski prostor pokazavši raznoliki digitalni postav, video i zvučne instalacije te senzornu sobu koja dočarava podmorsko nalazište svjetlima, bojama i zvukovima podmorja.

Atrakcija koju smo nestrpljivo čekali u sklopu projekta Bluemed dogovorena je između DUNEA-e, Općine Konavle, Muzeja i galerija Konavala, Turističke zajednice Općine Konavle i Ronilačkog centra Epidaurum u suradnji s Italijom, Španjolskom, Ciprom i Grčkom.

Od sada će svi zainteresirani imati priliku razgledati postav u radnom vremenu Odjela za arheologiju i spomeničku baštinu u Franjevačkom samostanu u Pridvorju. Od utorka do subote radno vrijeme je od 9 do 18 sati, nedjeljom od 9 do 12 sati, a ponedjeljkom je muzej zatvoren.

Pročitajte još

KLAVIRSKI RECITAL U DVORU Jurinić očarao publiku Spomenikom Beethovenu

Dulist

IZLOŽBENI PROGRAM IGARA ‘Horizont sjećanja’ umjetnice Ivane Dražić Selmani u Sponzi

Dulist

SPOMENIK BEETHOVENU Aljoša Jurinić otvara glazbeni program 71. Igara

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija