Kultura

U BOJ, U BOJ U DUBROVNIKU Stiže japanski zbor Shingetsukai!

U BOJ, U BOJ U DUBROVNIKU Stiže japanski zbor Shingetsukai!

Poznati japanski muški zbor Shingetsukai sa Kwansei Gakuin sveučilišta će u Dubrovniku, 9. rujna, u jedan glas s Dubrovačkim zborom Libertas zapjevati pjesmu koja ih je proslavila u Hrvatskoj.

Već je poznata povezanost hrvatskih arija i japanskih studenata. Muški zbor jednog od najprestižnijih japanskih fakulteta Kwansei Gakuin, na kojem godina studiranja stoji 15 tisuća eura, za svoju je himnu odabrao upravo „U boj, u boj“, poznatu arija iz opere „Nikola Šubić Zrinski“ Ivana pl. Zajca.

Japanski zbor pjeva ovu ariju na hrvatskom jeziku već 90 godina, a vjerovalo se da je lik i djelo Nikole Zrinskog Sigetskog našlo svoje poštovatelje u dalekome Japanu upravo zbog hrabrosti i časne samurajske smrti. Međutim, samo posljednjih tridesetak godina znaju da je riječ o hrvatskoj pjesmi.

Alumni članovi zbora s ponosom dolaze u domovinu pjesme koju pjevaju, a još su i ponosniji jer dolaze u domovinu kravate.

Tako će 9. rujna u 11 sati, na skalinima Katedrale, odmah pokraj ulaza u salon Croata, nakon pojedinačnih repertoara, zapjevati skupa sa Libertasom pjesmu koja ih je proslavila u Hrvatskoj te će tom prigodom na sebi nositi Croata kravate napravljene posebno za njihovu 80. godišnjicu osnutka.

Zbor dolazi u Hrvatsku u organizaciji i pratnji Yamasaki Jelene, predstavnice Croate u Japanu i savjetnice počasnog konzula Republike Hrvatske u Osaki, koja u Japanu već devetnaest godina promiče ljepote, povijest i kulturne vrijednosti naše zemlje.

Hrvatska predstavnica nas je podsjetila na zanimljivu informaciju da su japanski vojnici čuli Zajčevu ariju nakon I. svjetskog rata, tijekom remonta američkog broda Hefrona u Kobeu, i toliko im se svidjela da su je naučili napamet. Dobro će izvježbano uho možda primijetiti u nastupu impresivnog japanskog zbora da oni ne izgovaraju sasvim pravilno neke naše riječi jer se vjerovalo da je pjesma češka, slovačka, makedonska, srpska… Američki je brod, naime, evakuirao građane Češke i Slovačke iz ratišta u Sibiru. Napokon su 1979. godine otkrili pravo porijeklo himne koja ih je proslavila i koju izvode dulje od stotinu godina.

Ovom prilikom Japanskom zboru će se predstaviti i Dubrovački mješoviti zbor Libertas uz repertoar svojih pjesama.

Mješoviti zbor Libertas iz Dubrovnika djeluje od 1980. Nezaobilazni je sudionik kulturnih manifestacija u Dubrovniku i Dubrovačko– neretvanskoj županiji, a često na poziv gostuje u gradovima širom Hrvatske i u inozemstvu.

Do danas je Mješoviti zbor Libertas ostvario više od 300 nastupa i redovito je izborom skladbi i kvalitetom pjevanja pobuđivao ushit publike i pohvale kritike. Sudjelovao je u programima brojnih humanitarnih događanja, proslavama blagdana, na Dubrovačkim ljetnim igrama, a ostvario je i niz cjelovečernjih koncerata u Dubrovniku i izvan njega (Šibenik, Zagreb, Osijek Vukovar, Zagreb, Murter, Korčula, Varaždin, Vodice, Bari, Sorento, Ravena, Sarajevo, Češki Krumlov, gradovi Lupac i Karaševo u Rumunjskoj i drugdje).

Pročitajte još

NOVA KNJIGA MARA JOVIĆA ‘Totus tuss’ – filozofski osvrt na vječne teme

Dulist

BESPLATNI CVJETNI KONCERT Povodom Dana planeta Zemlje manifestacija u Ljetnikovcu Crijević Pucić

Dulist

NOVA PREMIJERA KOLARINA ‘Matrimonijo’ kao hommage Žuži Egrenyi i Jozu Lovriću Jadrijevu

Dulist