Aktualno

U autoškole stižu “pijane naočale”

U autoškole stižu "pijane naočale"

Čak trećina hrvatskih vozača barem je jednom pijano sjela za volan. Dvanaest posto vozača redovno vozi pod utjecajem alkohola.

Sve to pokazalo je istraživanje Zagrebačke pivovare provedeno u sklopu kampanje 'Razmisli  kad piješ'.
Kako donosi Večernji list u Hrvatskoj 64 posto punoljetnih osoba redovno pije, dok svakodnevno pije osam posto odraslih osoba. Situacija je posebno loša kod mladih ljudi, pa je tako u zadnju godinu dana pilo 85 posto mladih u dobi od šesnaest godina, dok je u zadnjih mjesec dana pilo 66 posto dječaka i djevojčica u dobi od 16 godina. Hrvatski učenici zapravo su iznad europskog prosjeka.

Alkohol je kriv za 13,5 posto ili 4549 nesreća ove godine.
Za koji tjedan u Hrvatski autoklub stižu i 'pijane naočale' koje simuliraju vožnju u pijanom stanju. One će se slti po klubovima, udrugama i autoškolama.

– Vjerujemo da će biti zabavno i vrlo edukativno svima koji će ih probati jer će vozači vidjeti kakvu sliku imaju pred očima u alkoholiziranom stanju- izjavio je za Večernji Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukacije u HAK-u
Upozorio je i kako će kroz nekoliko dana, točnije od 1. siječnja u zakon biti uvrštena i “obijesna vožnja”. Vozačima koji budu uhvaćeni s više od 15, promila će, naime, prijetiti i do tri godine zatvora.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

[FOTO] Župa Presvetog Spasitelja u Mokošici bogatija za četiri ministranta

Dulist

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist