Natrag
23.2.2019 05:59

facebook

twitter

google

rss

dulist

U autoškole stižu “pijane naočale”

20.12.2012 @ 17:14 Andrea Falkoni Račić Aktualno

Podijelite:

Čak trećina hrvatskih vozača barem je jednom pijano sjela za volan. Dvanaest posto vozača redovno vozi pod utjecajem alkohola.

Sve to pokazalo je istraživanje Zagrebačke pivovare provedeno u sklopu kampanje 'Razmisli  kad piješ'.
Kako donosi Večernji list u Hrvatskoj 64 posto punoljetnih osoba redovno pije, dok svakodnevno pije osam posto odraslih osoba. Situacija je posebno loša kod mladih ljudi, pa je tako u zadnju godinu dana pilo 85 posto mladih u dobi od šesnaest godina, dok je u zadnjih mjesec dana pilo 66 posto dječaka i djevojčica u dobi od 16 godina. Hrvatski učenici zapravo su iznad europskog prosjeka.

Alkohol je kriv za 13,5 posto ili 4549 nesreća ove godine.
Za koji tjedan u Hrvatski autoklub stižu i 'pijane naočale' koje simuliraju vožnju u pijanom stanju. One će se slti po klubovima, udrugama i autoškolama.

– Vjerujemo da će biti zabavno i vrlo edukativno svima koji će ih probati jer će vozači vidjeti kakvu sliku imaju pred očima u alkoholiziranom stanju- izjavio je za Večernji Damir Novak, voditelj Odjela preventive i edukacije u HAK-u
Upozorio je i kako će kroz nekoliko dana, točnije od 1. siječnja u zakon biti uvrštena i “obijesna vožnja”. Vozačima koji budu uhvaćeni s više od 15, promila će, naime, prijetiti i do tri godine zatvora.

Komentari

O autoru: Andrea Falkoni Račić

Profesorica sam povijesti i etnologije, no igrom slučaja, ili sreće, nakon završenog studija počela sam raditi kao - novinarka. I u tom poslu, uz lijepe, ali i teške trenutke, ostala niz godina. Volim kad svojim radom pomažem ljudima velikog srca. U slobodno vrijeme, nije da ga baš imam, čitam, slušam, osluškujem...

Iz rubrike
   Impressum | Privatnost | Uvjeti
  © 2018 dulist d.o.o. Sva prava pridržana