Kultura

U ATRIJU KNEŽEVA DVORA Drugi koncert DSO-a s gostima

U ATRIJU KNEŽEVA DVORA Drugi koncert DSO-a s gostima

Dubrovački simfonijski orkestar pod ravnanjem talijanskog dirigenta maestra Nicole Giulianija, nastupit će s fagotistom Matijom Novakovićem i pijanisticom Dianom Brekalo u subotu, 23. kolovoza u 21.30 sati u atriju Kneževa dvora i izvesti djela Gian Francesca Malipiera, Milka Kelemena i Alfreda Caselle.

Nastupi Dubrovačkog simfonijskog orkestra na Igrama s gostima solistima i dirigentima prava su glazbena poslastica koja privlači brojnu publiku u atrij Kneževa dvora, a orkestrom će, na ovom njihovom drugom i ujedno posljednjem nastupu na ovogodišnjim Igrama, ravnati gost iz Italije Nicola Giuliani koji je ugled stekao dirigirajući orkestrima diljem europskog kontinenta, ali i u SAD-u, Kini, Meksiku i Venezueli te suradnjom s uglednim solistima, među kojima su Leo Nucci, Fiorenza Cossotto, Julian Rachlin, Martina Filjak i Feng Ning.

Rođen u Dubrovniku, fagotist Matija Novaković Muzičku akademiju završio je u Zagrebu, zatim se usavršavao u Moskvi na glasovitom Konzervatoriju „P. I. Čajkovski“ kod čuvenog profesora Valeria Popova, da bi zatim postao i prvi magistar svog instrumenta u povijesti Muzičke akademije Zagreb. Član je Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pijanistica Diana Brekalo rođena je u Stuttgartu, a klavir je počela svirati već s četiri godine. Kao solo pijanistica nositeljica je brojnih europskih odličja i nagrada. Njen svjetski debi dogodio se 2011. nastupom s jednim od najboljih svjetskih orkestara, londonskom Royal filharmonijom u Cadogan Hall koncertnoj dvorani u Londonu.

Na programu je Vivaldiana talijanskog skladatelja Gian Francesca Malipiera, nastala 1952. godine, a sastoji se od odlomaka iz šest različitih Vivaldijevih koncerata. Još je jedno ime koje je uz Malipiera zaslužno za oživljavanje zanimanja za Vivaldijeva djela u 20. stoljeću, talijanski skladatelj Alfredo Casella. Njegova Scarlattiana, koju će s orkestrom izvesti pijanistica Diana Brekalo predstavlja obilje prepoznatljivih melodija i tema Domenica Scarlattija.

U središnjem dijelu programa, između djela dva talijanska autora, nalazi se djelo možda najvećeg živućeg skladatelja hrvatske avangardne glazbe, Milka Kelemena. Njegov Koncert za fagot i gudače, nastao 1956. izvest će Matija Novaković s gudačkim sastavom Dubrovačkog simfonijskog orkestra.

Pročitajte još

FRANO MAŠKOVIĆ VEČERAS I SUTRA U BURSI U predstavi ‘Na dnu oceana postoje neki svjetovi’

Dulist

[FOTO] Srednjoškolci se na zabavan način upoznavali s baštinom Dubrovnika

Dulist

U SUBOTU U TEATAR! Alma Prica u sapunici ‘Španjolski komad’

Dulist