Aktualno

U 2013. rast će nezaposlenost, vanjski dug…

U 2013. rast će nezaposlenost, vanjski dug...

Očekuje nas još jedna krizna godina, može se iščitati iz biltena Hrvatske narodne banke. HNB predviđa da će u 2013. započeti blagi oporavak, ali ne vjeruju da će BDP rasti za više od 0,3 posto.

HNB očekuje da će BDP za 2012. godinu u konačnici pasti za 1,8 posto, prvenstveno zbog pada osobne potrošnje i slabe realizacije investicija. Doprinos izvoza trebao bi biti blago pozitivan, no zamjetno slabiji nego u prethodne dvije godine, s obzirom na to da bi izvoz brodova u ovoj godini mogao biti dosta manji.

Također, očekuju da će kretanja u međunarodnom okruženju tijekom 2013. karakterizirati blagi porast uvoza glavnih hrvatskih vanjskotrgovinskih partnera, za razliku od 2012. kada je stagnirao. Što se tiče povoljnih utjecaja, očekuje se pad najvažnijih cijena sirovina i smanjenje premija za rizik u europskim zemljama i tržištima u nastajanju, čija su kretanja ipak i dalje kolebljiva.

Pozitivan doprinos rastu BDP-a u 2013. godini bi, predviđa HNB, prvenstveno trebale dati investicije, i to u prvom redu investicije javnog sektora, kao i izvoz robe i usluga. No, osobna potrošnja i dalje će padati, te imati negativan učinak na BDP. Ovaj zaključak HNB prije svega temelji na velikom broju nezaposlenih, koji raste iz dana u dan.

Državna će se potrošnja također vjerojatno ponovno smanjiti. Glavni negativni rizik ostvarenja gospodarskog rasta povezan je s ambicioznim programom investicija javnih poduzeća.
Zaposlenost se u 2012. nastavila smanjivati već četvrtu godinu zaredom. Kao i prethodnih godina, smanjenje zaposlenosti ostvareno je jedino u privatnom sektoru, dok se u javnom sektoru nastavio rast zaposlenosti. Pozitivna kretanja na tržištu rada ne očekuju se ni u 2013. godini. U skladu s time prosječna stopa anketne nezaposlenosti mogla bi se još povećavati i u 2013. dosegnuti 15,2 posto.

Inflacija u 2012. iznosit će 3,5 posto i to prvenstveno zbog rasta cijena hrane, najavljuje HNB. U 2013. godini inflacija bi trebala malo usporiti, te se očekuje da će iznositi oko 3,2 posto. Na povećanje inflacije utjecat će i ukidanje nulte stope PDV-a, te povećanje trošarina na cigarete.

HNB očekuje da će u 2013. godini ojačati izvoz robe i usluga, ali će se vanjski dug ipak povećavati. Proračunski deficit za 2012. godinu ukupno iznosi 4,7 posto BDP-a, dok će se u 2013. opet povećati, te iznositi 5,8 posto BDP-a, najavljuje HNB.

-Monetarna politika i nadalje će se temeljiti na podržavanju stabilnosti tečaja domaće valute prema euru, a kunska likvidnost bankovnog sustava bit će visoka kao i do sada. Ako se pojave pritisci na tečaj, HNB će biti spreman reagirati deviznim intervencijama ili drugim instrumentima monetarne politike. U 2013. očekuje se tek blagi rast kreditnih agregata zbog nastavka nepovoljnih kretanja ponude i potražnje za kreditima, a i s obzirom na to da recentna iskustva pokazuju da su dosezi ekspanzivnog usmjerenja monetarne politike u poticanju kreditnog rasta ograničeni – poručuju iz HNB-a.

 

Pročitajte još

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist

USTAVNI SUD ODLUČIO Predsjednik Milanović ne može biti mandatar niti premijer

Dulist