Aktualno

U 2013. cijene skaču još više

Voće i povrće

Hrvatska ovu godinu završava s trećom najvišom stopom inflacije u Europskoj uniji. Točnije, za isti iznos na kraju godine moglo se kupiti puno manje hrane nego na njezinom početku, donosi Dnevnik Nove TV.

Najviše su poskupjeli kruh i meso. Za nekoliko dana hrvatski potrošači kupovat će skuplji kruh i mlijeko. Naime, uvodi se stopa PDV-a od 5 posto. Litra svježeg mlijeka ove se godine mogla kupiti za 5,68 kn, što je pola kune skuplje nego 2011. godine, a te je godine i kilogram bijelog kruha u prosjeku stajao 9,60 kn. Ove je godine za kilogram trebalo izdvojiti u prosjeku 13 kuna. S novom stopom PDV-a te će cijene biti i veće.
U 2012. godini međustopa od 10 posto trebala je pojeftiniti šećer i ulje. No, te su cijene čak i narasle. Litra ulja za kunu, a šećer je ostao na razini prošle godine. Kilogram svinjskog mesa (kare) stajao je 39,22 kn. U odnosu na isto razdoblje lani, to je poskupljenje od 3,40 kn.

Radnica u tekstilnoj industriji, koja na sat zaradi 16,62 kn, za kilogram mesa mora raditi 2 sata i 25 minuta.

Namirnice koje su godinama imale istu cijenu, poput jaja, ove su je godine udvostručile. Razlog poskupljenja jaja, ali i mesa i mlijeka, treba najprije tražiti u višestrukom rastu cijena stočne hrane. A one su pak rasle zbog iznimno sušne godine.

Voće je najprije u proljeće uništio mraz, a preostali dio plodova u ljeto je obrala suša. Ne čudi zato što su jabuke u 2012. skuplje za 1,06 kn, plaćali smo ih 8,45 kn. U poskupljenju voća izdvojila se kruška. Kilogram stoji 16,49 kn, čak 3,16 kn skuplje nego 2011.

Zelena salata u poskupljenjima je na prvom mjestu. U ovoj godini stajala je 15,04 kn, 2,85 kn skuplje nego 2011. Crveni luk je s 4,50 kn poskupio na 5,54 kn. Prosječna cijena rajčice bila je 13,84 kn. Kilogram krumpira je skuplji za 36 lipa.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist