Aktualno

U 10 sati presuda Ivu Sanaderu

U 10 sati presuda Ivu Sanaderu

Nakon godinu dana od početka suđenja, u 10 sati bit će poznata prva nepravomoćna presuda Ivu Sanaderu.

Bit će to, od samostalnosti Hrvatske i prva sudska presuda jednom hrvatskom premijeru. Sanaderu će biti izrečena presuda u slučajevima Hypo i INA-MOL. I to neće biti kraj, u narednom razdoblju, čekaju ga još tri procesa.
 
Podjetimo, Sanadera tužiteljstvo tereti za zloporabu položaja, ratno profiterstvo i primanje mita u aferama Hypo i INA-MOL. Tužiteljstvo tvrdi da je ratni profiter jer je 1994. primio proviziju od austrijske Hypo banke. Za 10 milijuna eura mita, stoji u optužnici, izdao je nacionalne interese i predao upravljačka prava u INI mađarskom MOL-u. Sudilo mu se nešto više od godinu dana. Tužiteljstvo je zatražilo najvišu zakonsku kaznu od 15 godina zatvora.
 
Sanader od početka negira krivnju. Njegova obrana odbacuje sve točke optužnice i tvrde da je na klimavim nogama da je novac s Ježićeva računa trebao pripasti Sanaderu. Tvrde da je Ježić vlastitu slobodu kupio okrivljujući Sanadera.
 
U svakom slučaju za izricanje prve presude Sanaderu vlada izniman interes javnosti, i domaće i strane.
 
Za suđenje bivšem premijeru Sanadaru vlada veliki interes javnosti. U Zagrebu biti više od 200 novinara, fotoreportera i snimatelja, od BBC-a, Reutersa, kineske državne novinske agencije, France pressa, američkog Associated Pressa, austrijskih i njemačkih medija.

 

Pročitajte još

[FOTO/VIDEO] KAKAV UŽAS NA LAPADSKOJ OBALI Marina Frapa poplutala u fekalijama

Dulist

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist