Zanimljivosti

Turska novinarka puštena iz pritvora

Turska novinarka puštena iz pritvora

Turska novinarka i aktivistica Vicdan Özerdem, za kojom je Turska raspisala međunarodnu tjeralicu zbog terorizma i kojoj je prijetilo izručenje Turskoj, puštena je iz pritvora odlukom Županijskog suda u Dubrovniku.

Sutkinja Županijskog suda u Dubrovniku odlučila je, samo dva dana nakon što je premijer Zoran Milanović izjavio kako njegova vlada neće izručivati novinare zbog verbalnog delikta – da turska novinarka Vicdan Özerdem može izaći iz ekstradicijskog pritvora do završetka postupka izručenja.

Podsjetimo, izvanraspravno vijeće istoga suda je u petak nepravomoćno odlučilo da se novinarku može izručiti Turskoj.
Turska novinarka uhićena je 25. srpnja u Metkoviću, odakle je iz Njemačke, gdje ima status izbjeglice, stigla na odmor. Nedavno joj se stanje pogoršalo te je premještena u zatvorsku bolnicu.

Vicdan Özerdem još je jedna žrtva političkog progona Tayyipa Erdogana. Zbog sudjelovanja u demonstracijama u Turskoj je odležala pet godina zatvora odakle je uspjela pobjeći. Mučena je  elektrošokovima, batinama te zatvaranjem u tamnicu.

Novinarki je danas izrečena mjera zabrane napuštanja privremenog boravišta i svakog će se dana morati javljati policiji. Odvjetnik turske novinarke, Tihomir Mišić, zadovoljan je odlukom suda da se njegova klijentica može braniti sa slobode.

Pročitajte još

Dubrovkinja Zrinka Ćorić jedna od 15 finalistica za Miss Universe Hrvatske

Dulist

I OTAC VLAHA BUKOVCA UZGAJAO DUDOV SVILAC ‘Ćaće je uza me čuvao bube’

Dulist

Marita Kisić Kamić izložbom prikupila više od 1300 eura za Sigurnu kuću

Dulist