Grad

TURIZAM Ponovno rušimo rekorde, za Novu godinu čak 17 posto više gostiju

Novu godinu u Dubrovniku dočekalo je 17 posto gostiju više nego lani, odnosno njih 4 472, a tijekom rekordne 2015. godine u tom gradu je ostvareno više od 932 tisuće dolazaka, odnosno čak osam posto više nego 2014. godine, javljaju iz Turističke zajednice grada Dubrovnika.
Prema njihovim privremenim statističkim podacima, najveće povećanje broja gostiju za doček Nove godine u Dubrovniku bilježi se sa domaćeg tržiša.
”Prema strukturi gostiju najviše je bilo domaćih gostiju (71 posto više nego 2014. godine), te gostiju iz Bosne i Hercegovine (48 posto više), Slovenije ( 41 posto više), Bugarske, Albanije, Portugala, Njemačke, SAD-a, Crne Gore, Španjolske i Italije”, navodi se u priopćenju.
IZ TZ-a ističu kako je u prosincu u Dubrovniku ostvareno 14 453 dolazaka turista, što je porast od 15 posto u odnosu na godinu ranije, a najbrojniji su bili gosti iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Slovenije, SAD-a, Koreje, Albanije, Japana, Ujedinjenog Kraljevstva, Srbije i Njemačke.
Također, Dubrovnik je u 2015.godini postigao rekordne turističke rezultate, a od 1. siječnja do 31.prosinca 2015. godine ostvareno je 932 621 dolazaka, što čini ukupno 8 posto više dolazaka nego 2014. godine.
Ukupan porast je zabilježen na domaćem, kao i na stranim tržištima, a dok je u 46 hotela zabilježen porast noćenja od tri posto u odnosu na 2014. godinu, u privatnom smještaju odsjelo je čak 24 posto više gostiju nego prethodne godine.
”Top–listu država iz kojih su 2015. godine turisti dolazili u Dubrovnik predvode već tradicionalno gosti iz Ujedinjenog Kraljevstva koji su ostvarili rast od jedan posto u dolascima dok je broj noćenja na razini 2014. godine, SAD-a s porastom od 23 posto u dolascima i 23 posto u noćenjima, Njemačke uz porast od 9 posto u dolascima i 10 posto u noćenjima, a porast i dolazaka i noćenja zabilježen je i s francuskog, španjolskog, australskog, te finskog tržišta. Gosti iz Hrvatske su tijekom 2015. godine ostvarili porast od četiri posto u dolascima uz dva posto manje noćenja, broj dolazaka za Talijane je na razini 2014. godine uz porast noćenja od dva posto, najznačajniji pad dogodio se sa švedskog tržišta gdje je zabilježeno 11 posto manje dolazaka i 15 posto manje noćenja.
Prema dobnoj strukturi, prema podacima TZ grada Dubrovnika, u 2015.godini najviše je turista bilo u dobi od 41-60 godina, te je u toj dobnoj skupini ostvaren porast broja turista od pet posto u odnosu na prethodnu godinu. Na drugom mjestu su turisti dobne skupine preko 60 godina, s porastom od dva posto, zatim slijede turisti dobne skupine od 21-30 godina s porastom od 12 posto , te turisti od 31-40 godina sa šest posto porasta, od 13-20 godina deset posto porasta i od 0-12 godina tri posto porasta u odnosu na 2014.godinu.

Pročitajte još

UKUPNO 250 TISUĆA KUNA Isplaćena pomoć građanima za svibanj

Dulist

OBAVIJEST IZ LIBERTASA Reaktiviran prijevoz osoba s invaliditetom

Dulist

VAŽAN DAN 28. obljetnica oslobođenja Rijeke dubrovačke i deblokade Dubrovnika

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija