Politika

Turizam kakvog smo imali neće se dogoditi prije 2023.

Turizam kakvog smo imali neće se dogoditi prije 2023.

Realno smo sto posto bazirani na turizmu – rekao je gradonačelnik Mato Franković tijekom rasprave o izvršenju proračuna za 2019. godinu. Posebno se osvrnuo na ostvarenje prihoda od 2015. godine. Tada su oni iznosili 397 milijuna kuna, godinu kasnije 413 milijuna kuna, a onda je u 2017. godini došlo do pada na 404 milijuna kuna. Tad je prvi dio godine Grad vodila Vladina povjerenica. U 2018. godini prihodi su iznosili 537 milijuna kuna, a 2019. skoro 690 milijuna kuna.

-Žao mi je što jedinice lokalne samouprave nemaju mogućnost dugoročnih štednji, jer da imamo, možda smo mogli promišljati na neke druge načine – rekao je. Dodao je kako će se turizam realno oporaviti 2023. godine, iako TUI u svom biltenu navodi i 2024.

Istaknuo je kako će ova kriza uzrokovati dramatični pad proračunskih sredstava.

-Rebalans je pri samom kraju, najveći problem je uravnotežiti prihode i rashode jer je fikcija prihoda samo fikcija, na ničemu utemeljenom ne možemo ih planirati. Porezi, prirezi, dopirnosi… Sve je to indirektno vezano za turizam jer kroz zapošljavanje Grad dobije ta sredstva. Izostala su sredstva žičare, zidina, ulaznica u muzeje, tih proračunskih sredstava više nema pa i prihodi za prodaju nekretnina su stagnirali – rekao je gradonačelnik.

-Stopostotno smo turistička destinacija. Sjajne rezultate smo ostvarili 2019., a takva je trebala biti i ova 2020. i to rekordno umjerena. Onda se dogodila iznenadna aktivnost koja je zaustavila cijeli svijet i cijeli svijet je u čudnom trenutku. Ono što nas malo ohrabruje jest financijska injekcija koju priprema EU – dodao je dalje.

-To bi nam pomoglo da dočekamo travanj 2021. kada očekujemo povratak turističkih aktivnosti, ali ne u opsegu u kakvom je to bilo prije. To ne možemo očekivati prije 2023. – rekao je.

Jadran Barač rekao je kako se svaki prihod koji je viša u odnosu na rashod može prebaciti u sljedeću godinu. Podsjetio je i na izjave gradonačelnika koji je rekao kako su se ugostitelji hvalili rekordnom 2019. godinom, što znači da su nešto i zaradili.

Marko Potrebica replicirao je Baraču dodavši kako je pojam štednje izjednačio s pojmom suficita.

-Kad ostvarimo suficit to znači da nismo ostvarili programe i projekte koje smo obećali našim sugrađanima i vi biste svjesno lagali građane – pojasnio mu je Potrebica.

-Ne možemo štediti na suficitu i to nismo sinonimi – dodao je.

-Uvjeravaju me kolege da postoji mehanizam štednje u proračunu. Poantu sam prenio – rekao je dalje Barač.

 

 

 

 

 

Pročitajte još

FRANKOVIĆ I PEZO O IZBORIMA Ostvariti ovakav rezultat i dobiti povjerenje naših sugrađana nije nimalo jednostavno

Dulist

ANITA BONAČIĆ OBRADOVIĆ Biti druga po broju preferencijalnih glasova u Gradu je veliki vjetar u leđa

Dulist

[IZBORI] SRĐ JE GRAD Prešli izborni prag, ali ipak ostali bez mandata

Dulist