Aktualno

Turistima iz BIH neće se prebrojavati euri

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić ističe kako se za građane BiH, s kojom je granica hrvatske najduža, u praksi neće ništa promijeniti nakon što Hrvatska 1.srpnja uđe u EU, osim što će morati posjedovati biometrijske putovnice ili vize ukoliko imaju stariju putnu ispravu.

Na biometrijskoj putovnici za građane zemalja iz regije inzistirala je EU, ne Hrvatska, kako bi se ispoštovao doneseni protokol o ulasku u EU građana iz zemalja koje nisu članice.

Također su izneseni podaci o putnim ispravama koje će građani BiH, Srbije, Crne Gore, Kosova i Makedonije morati imati da bi nesmetano ušli u Hrvatsku.

Fotografija za sve iskaznice morat će biti bez pokrivala za glavu, osim u slučaju osoba koje pokrivalo nose iz vjerskih ili zdravstvenih razloga, ali neće smjeti pokrivati obraze, bradu i čelo.

Pogranične propusnice moći će imati građani Hrvatske i BiH koji stanuju u dubini od pet kilometara od granice, izdaju se na pet godina za građane Hrvatske od strane MUP-a BiH, i obrnuto. Cijena iskaznica je 300 kuna. Stare, žute pogranične propusnice BiH, nadležna tijela će bez naknade zamijeniti kartičnom, biometrijskom propusnicom. 

– Netočne su informacije kojima su bombardirani građani BiH oko traženja dokaza da četveročlana obitelj mora imati tisuće eura za prelazak granice. Svi znamo da je do 1. srpnja na granici sa Slovenijom najnormalnije pitanje policajca na granici, ukoliko sumnja da građani nemaju sredstava za boravak u EU-u ili Sloveniji, o sredstvima za boravak. Tvrdim da se radi o izuzetku, kad policijski službenici procijene da se radi o ulasku osobe koja nema sredstava za život, odnosno boravak. To sigurno nisu turisti iz BiH koji su dobrodošli u Hrvatsku i kojima policajci neće prebrojavati eure- izjavio je ministar Ostojić.

Pročitajte još

U petak je u Gradu bilo više od 12 tisuća turista, najviše iz Ujedinjenog Kraljevstva

Dulist

MARIJANA ŠURKOVIĆ DAVIS Nakon uspješne plivačke karijere, stekla je četiri diplome i danas s obitelji živi u Korčuli

Barbara Đurasović

Juniori Juga doživjeli poraz u finalu Kupa Hrvatske

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija