Aktualno

Turistički uspjeh ne može izostati

Turistički uspjeh ne može izostati

Prihodi od turizma u prvih devet mjeseci iznosili su 6,4 milijarde eura, odnosno 5,3 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, prema podacima Hrvatske narodne banke.

Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 19,3 posto, što je 1,4 posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Treće tromjesečje donijelo je dobre rezultate – prihodi od turizma iznosili su 4,3 milijarde eura, odnosno povećanje od tri posto u odnosu na 2011. godinu, a BDP je iznosio 35,8 posto ili 1,1 posto više nego 2011. godine.

U prvih šest mjeseci prihodi od turizma iznosili su 2,1 milijardu eura, dok je udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom periodu iznosio 9,9 posto.

– Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravovremeno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog turističkog sektora, a kada se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati. I turistička 2013. će biti izazovna, ali i još zahtjevnija godina, te se za nju još snažnije pripremamo nizom novih, inovativnih mjera i aktivnosti. U nju smo ušli s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što sigurno neće proći nezapaženo u svijetu. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti. Ove godine, između ostalog, planiramo izraditi i satelitsku bilancu turizma. Ona će nam egzaktno, po metodologiji po kojoj to rade ostale turističke zemlje, računati ukupne učinke turizma na nacionalno gospodarstvo –  komentar je ministra turizma Veljka Ostojića o podacima ostvarenih turističkih prihoda.

Pročitajte još

Franković osudio nasilje člana mladeži HDZ-a i najavio stegovni postupak

Dulist

Započeo ciklus radionica robotike u Centru za mlade Dubrovnik

Dulist

PRODUŽENI USKRŠNJI VIKEND Poziv na oprez zbog većeg protoka vozila na autocestama

Dulist