Aktualno

Turistički uspjeh ne može izostati

Prihodi od turizma u prvih devet mjeseci iznosili su 6,4 milijarde eura, odnosno 5,3 posto više nego u istom razdoblju 2011. godine, prema podacima Hrvatske narodne banke.

Udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom je razdoblju iznosio 19,3 posto, što je 1,4 posto više nego godinu prije, potvrđuju podaci Državnog zavoda za statistiku.

Treće tromjesečje donijelo je dobre rezultate – prihodi od turizma iznosili su 4,3 milijarde eura, odnosno povećanje od tri posto u odnosu na 2011. godinu, a BDP je iznosio 35,8 posto ili 1,1 posto više nego 2011. godine.

U prvih šest mjeseci prihodi od turizma iznosili su 2,1 milijardu eura, dok je udio prihoda od turizma u ukupnom BDP-u u istom periodu iznosio 9,9 posto.

– Od početka 2012. godine smo najavljivali kako nam je cilj da ukupni primici od turizma budu između tri do pet posto veći u odnosu na godinu prije. Ovi podaci pokazuju da smo ostvarili cilj te da je trend porasta turističkog prometa pratio i planirani rast prihoda od turizma. Prošlu smo turističku godinu pripremili i odradili pravovremeno i kvalitetno, u suradnji javnog i privatnog turističkog sektora, a kada se na taj način pristupi poslu, uspjeh ne može izostati. I turistička 2013. će biti izazovna, ali i još zahtjevnija godina, te se za nju još snažnije pripremamo nizom novih, inovativnih mjera i aktivnosti. U nju smo ušli s nižim PDV-om za turizam, a važna činjenica koja će je obilježiti bit će i ulazak Hrvatske u Europsku uniju, što sigurno neće proći nezapaženo u svijetu. Hrvatska će biti pod medijskom pozornošću svijeta i to moramo kvalitetno iskoristiti kako bismo se najbolje predstavili pred očima svjetske javnosti. Ove godine, između ostalog, planiramo izraditi i satelitsku bilancu turizma. Ona će nam egzaktno, po metodologiji po kojoj to rade ostale turističke zemlje, računati ukupne učinke turizma na nacionalno gospodarstvo –  komentar je ministra turizma Veljka Ostojića o podacima ostvarenih turističkih prihoda.

Pročitajte još

OD SRIJEDE NA KIOSCIMA Čeka vas novi broj DuLista!

Dulist

GOSPODARENJE OTPADOM NA MORU Mislite da kruzeri puno zagađuju? Evo zašto se varate

Dulist.hr

‘McLarenom’ po autocesti jurcao 216 kilometara na sat

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija