Aktualno

TURISTIČKE AGENCIJE ŠIZE Metkoviću grade, što ti dubrovački autobusi rade?

TURISTIČKE AGENCIJE ŠIZE Metkoviću grade, što ti dubrovački autobusi rade?

Turističke agencije i s njima povezane prijevozničke tvrtke već godinama u turističkoj sezoni muku muče na gotovo svim graničnim prijelazima prema susjednim državama, a najnovija odluka gradske uprave Metkovića tu bi im tešku situaciju mogla dodatno otežati.

Naime, Grad Metković uputio je krajem travnja turističkim agencijama obavijest o preusmjeravanju i zabrani prolaska turističkih autobusa kroz Metković prema Graničnom prijelazu Metković – Doljani, a s ciljem ‘izbjegavanja prometnih gužvi na novoizgrađenom graničnom prijelazu’. Zabrana prolaska vrijedi od 10. svibnja do 30. listopada 2018. godine. Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan (HDZ) u obavijesti ističe kako je ‘novi prometni režim usuglašen između Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, Ministarstva unutarnjih poslova, Hrvatskih cesta te Grada Metkovića’.

Ma ja da sam u Metkoviću, u njihovoj koži, isto bih to napravio. Pa stavili su im granicu u centar grada. Ja bih prvi stao na put. Uopće te ljude ne krivim, niti malo. Nisu oni krivi – Đuraš

Svi turistički autobusi koji iz pravca Dubrovnika idu u pravcu BiH, a ne uključuju dio svog programa na području Turističke zajednice grada Metkovića, već na petlji u Opuzenu preusmjeravati na granični prijelaz Nova Sela preko Čvora Čeveljuša. Turistički autobusi koji u pravcu BiH idu iz pravca Splita, a također ne uključuju dio svog programa na području metkovskog TZ-a, preusmjeravat će se u Pločama, također preko Čvora Čeveljuša na isti granični prijelaz Nova Sela. Kroz Metković će, uz propusnice, moći prolaziti autobusi turističkih agencija čiji turistički programi uključuju dio ili cijelu realizaciju na području metkovskog TZ-a. Potom će biti usmjeravani na granični prijelaz Prud. Propusnice će na zahtjev TZ-a izdavati Grad Metković, a vrijedit će isključivo za autobuse koji prevoze goste na turističke programe na području grada Metkovića. Pritom treba napomenuti kako za redovne autobusne linije neće biti promjene. Naime, takvi će autobusi nastaviti voziti preko metkovskog graničnog prijelaza prema ustaljenom redu vožnje.

Ljubić: Izbjegavat će se izleti
Predsjednik Strukovne grupe putničkih agencija pri HGK Županijskoj komori Dubrovnik Stanko Ljubić ističe kako je odluka metkovskih vlasti samo nastavak niza nepovoljnih zbivanja koja su pogodila agencije, prijevoznike i vodiče.

Nama je odluka metkovske gradske uprave neprihvatljiva jer će nam stvoriti probleme – Ljubić

— Obaviješteni smo i nismo sretni zbog toga. Ali nismo sretni ni s Neumom niti s drugim graničnim prijelazima. Preporuka je izbjegavati granične prijelaze na Neumu i Metkoviću. Otkad je pojačano skeniranje putovnica stvaraju se kolone, čeka se puno, gubi se vrijeme. Suvišno je govoriti da je takva situacija prihvatljiva. Žale nam se gosti koji idu u Mostar ili Međugorje. Turisti iz Irske te obje Amerike dolazili su u Međugorje, a boravili u Dubrovniku. Sad će taj izlet izbjegavati, a dogodit će se isto i u suprotnom smjeru, za turiste iz Sarajeva ili Mostara – govori Ljubić te dodaje kako agencije sve češće otkazuju izlete, a ako je transfer neizbježan, onda koriste manje granične prijelaze.

— Nama je odluka metkovske gradske uprave neprihvatljiva jer će nam stvoriti probleme. Zabrane nikad nisu dobre za nikoga. Treba tražiti rješenja, a ne zabrane. Agencije su dovedene u nemoguću situaciju, jer ne možemo znati kad ćemo se vratiti, koliko ćemo čekati. Zbog svega toga moramo sve više ostajati u krugu Dubrovačko-neretvanske županije, gdje je siromašna ponuda izleta – smatra Ljubić te napominje kako se touroperatori sve više okreću dolascima u Split, zbog čega su na gubitku Grad Dubrovnik, Zračna luka Dubrovnik i turističke agencije.

— Očito u svemu ovome nitko nije razmišljao niti razmišlja. Niti uvažava sve što smo odavno isticali i tražili. Svi gubimo – zaključuje Ljubić, dodajući kako od ovakve situacije neće posebno profitirati odredišta unutar županije kao što su Pelješac ili Korčula.

— Pelješac i Korčula imaju problem udaljenosti te prijelaza na otok. Pogotovo u sezoni, a riječ je o dva različita proizvoda s drugačijom ponudom – objasnio je Ljubić.

‘Najradije bih sve prodao!’
Dubrovački autoprijevoznik Nikša Đuraš ogorčen je ne samo zbog nove situacije u Metkoviću, već zbog cjelokupnog stanja na jugu Hrvatske.

— Najradije bih sve prodao! Problem nije samo Metković, već i Neum, Crna Gora, ali i Pile! Sve je problem. Ma ja da sam u Metkoviću, u njihovoj koži, isto bih to napravio. Pa stavili su im granicu u centar grada. Ja bih prvi stao na put. Uopće te ljude ne krivim, niti malo. Nisu oni krivi. Mi imamo taj problem, ali ne možemo krivca tražiti u čovjeku koji živi u jednom gradu, a ja mu pod prozorom ‘prdim’ svojim autobusom. Ovo je čisti državni problem. A državi je najlakše samo preusmjeriti promet s jedne na drugu granicu. A mi tu ne možemo ništa. Tek kukati dva tri dana i to je to – kaže Đuraš. Napominje kako izleti u Mostar zbog svih problema traju uru i pol vremena duže, a da je nemoguće znati vrijeme povratka s izleta.

— Dosad je najveća pritužba bila za Neum, a sad će sigurno porasti broj pritužbi za Metković. Ali ponavljam, sve će vam biti jasno ako se stavite u kožu tih ljudi u Metkoviću. Možemo pričati o ‘kulama u oblacima’, ali toga treba biti svjestan – smatra Đuraš. Predsjednik Društva turističkih vodiča Dubrovnik Marko Sjekavica ističe kako su svi članovi Društva obaviješteni o ovoj nepovoljnoj promjeni, ali da još nije dogovoren sastanak na kojem bi se donijeli konkretni zaključci.

— Jasno mi je i pozdravljam želju da se u Metkoviću riješi gužva u gradskom središtu, baš kao što to želi i Dubrovnik, ali ne znam koje će to posljedice imati po pitanju gužvi na granici. Vidjet ćemo kako će to izgledati, jer su na granicama na tom području već prometni čepovi. Već sad se predugo čeka, s uvedenim strožim kontrolama dokumenata, što kao posljedicu ima otkazivanje izleta u tom smjeru – mišljenja je Sjekavica. Sjekavica ne želi davati ‘a priori’ negativnu ocjenu ovom potezu metkovske gradske uprave.

— U redu je da se pokušava riješiti problem ‘hrpe’ autobusa na malom prostoru, ali mora postojati alternativa. U svakom slučaju gužve ne vode ničemu. A gužve znaju biti takve da se ne isplati uopće ići – zaključio je Sjekavica.

Rješenje? ‘Tura’ Metkovićem!
Za kraj treba reći kako zapravo postoji rješenje ovog najnovijeg problema, a to je turistički obilazak znamenitosti grada Metkovića. Na primjer, može se povezati posjet zanimljivom Arheološkom muzeju Narona u Vidu s Prirodoslovnim muzejem u Metkoviću, s jednom od najvrijednijih ornitoloških zbirki u Europi. Ako vašim gostima nije do kamenja i ptica, možda im je draža speleologija pa se može posjetiti jama u Predolcu s endemskim školjkašima i četinašima. Da ne spominjemo safari jezerom Kuti ili Maraton lađa…

Pročitajte još

SEDAM GODINA OD VELIKE TRAGEDIJE Odavanje počasti žrtvama održat će se na Porporeli

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

POMOZIMO MALENOM ROKU Trogodišnjaku dijagnosticiran tumor na mozgu

Dulist