Aktualno

TUI-jev cruiser Marella Discovery ove srijede stiže u grušku luku na devet mjeseci

TUI-jev cruiser Marella Discovery ove srijede stiže u grušku luku na devet mjeseci

TUI-jev cruiser Marella Disco­very 2 ove će srijede ujutro uploviti u grušku luku te će u njoj proboraviti na vezu punih devet mjeseci – potvrdili su nam to iz ureda glasnogovornice ove turi­stičke tvrtke, a isto nam je istaknuo i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

— Dubrovnik je naš ‘home port’ sva­kog ljeta već dugi niz godina i s Luč­kom smo upravom kao i Gradom Dubrovnikom razvili izvrsnu surad­nju. Upravo zbog te suradnje odabrali smo Dubrovnik kao bazu za naš cruiser Marella Discovery 2 dok je van pogona. Naš drugi brod Marella Explorer 2 kori­stit će Dubrovnik kao ‘home port’ na ljeto 2021., dok će se Marella Discovery 2 u ožujku ponovno vratiti u pogon te
isploviti za Cipar – naglasili su iz bri­tanskog ureda TUI-ja.

Ovo je jako dobra vijest za Dubrovnik i njegovu Lučku upravo s obzirom da već nekoliko mjeseci zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, nismo zabilježili ticanje cruisera. Izuzetak su svakako dva cruisera Carnival Magic i Carnival Breeze koji su krajem svibnja doveli hrvatske pomorce u Gruž tije­kom postupka repatrijacije.

Informacije o dolasku cruisera Mare­lla Discovery 2 potvrdio nam je i ravna­telj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Naglasio je kako je Lučka uprava zapri­mila upit TUI-ja o dolasku u grušku luku 1. srpnja.

— Oni su prema nama uputili upit na koji smo mi odgovorili pozitivno. Imali su riješiti neki problem s carinom oko rezervnih dijelova te su istaknuli da dolaze kada to uspiju. Prema posljed­njim informacijama koje imam, uspjeli su to riješiti – rekao nam je Blaž Pezo.

‘Nova situacija za luku’

Marella Discovery 2, dodao je Pezo, bila bi na vezu u gruškoj luci devet mjeseci. Ako bi došlo do kakvog cruise putova­nja, na njega bi pošli, a ako ne, jed­nostavno bi boravili u luci sve dok se ponovno ne vrate u pogon te startaju s cruising putovanjima.

— Oni kod nas misle doći na trajni vez i biti cijelo vrijeme na raspremi. To je neka nova situacija za luku, ali to je super jer je TUI tvrtka koja u nas radi home port operacije cijele godine i štoviše dolaze nam ove godine s bro­dom koji prima preko tisuću putnika više i tim brodom žele cijelu iduću 2021. raditi kod nas home port. Ali, ove godine nema ništa s obzirom na situ­aciju s koronavirusom i to su odlu­čili iskoristili na ovaj drukčiji način – rekao je Pezo te dodao kako za sada nemaju najave drugih kompanija da bi ovakvo što željele napraviti u luci.

Naglasio je kako se TUI upravo odlu­čio za grušku luku jer im je agencija Guliver Travel inače ‘suport’, imaju u Dubrovniku agente, dobavljače te cijelu mrežu logistike.

— Nama je odlično imati jednog takvog klijenta te da smo i u ovim vre­menima ostali skupa. Obveze Lučke uprave bi bile minimalne prilikom dolaska cruisera Marella Discovery 2 – naglasio je Pezo. Dodao je i da je Lučka uprava Dubrovnik po pitanju cijene vezova odlučila maksimalno izaći u susret koncesionarima koji nude usluge u luci. Donosit će pojedinačne odluke jer im je, naglašava, interes, da svi oni ostanu u poslu. Upravo će zato, zaključio je Blaž Pezo, Lučka uprava preuzeti rizik poslovanja na sebe, a koncesionare će minimalno opteretiti.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 24. lipnja 2020.

Foto: Službena stranica TUI.co.uk 

Pročitajte još

NACIONALNA MANIFESTACIJA Obilježena 13. Noć knjige u Dubrovačkim knjižnicama

Dulist

PREMA ISTRAŽIVANJU Parking na dubrovačkom aerodromu najskuplji u Europi

Dulist

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ‘Republika Srpska ne smije projektom ZL Trebinje ugroziti vodoopskrbu Dubrovnika’

Dulist