Aktualno

TUI-jev cruiser Marella Discovery ove srijede stiže u grušku luku na devet mjeseci

TUI-jev cruiser Marella Disco­very 2 ove će srijede ujutro uploviti u grušku luku te će u njoj proboraviti na vezu punih devet mjeseci – potvrdili su nam to iz ureda glasnogovornice ove turi­stičke tvrtke, a isto nam je istaknuo i ravnatelj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo.

— Dubrovnik je naš ‘home port’ sva­kog ljeta već dugi niz godina i s Luč­kom smo upravom kao i Gradom Dubrovnikom razvili izvrsnu surad­nju. Upravo zbog te suradnje odabrali smo Dubrovnik kao bazu za naš cruiser Marella Discovery 2 dok je van pogona. Naš drugi brod Marella Explorer 2 kori­stit će Dubrovnik kao ‘home port’ na ljeto 2021., dok će se Marella Discovery 2 u ožujku ponovno vratiti u pogon te
isploviti za Cipar – naglasili su iz bri­tanskog ureda TUI-ja.

Ovo je jako dobra vijest za Dubrovnik i njegovu Lučku upravo s obzirom da već nekoliko mjeseci zbog pandemije uzrokovane koronavirusom, nismo zabilježili ticanje cruisera. Izuzetak su svakako dva cruisera Carnival Magic i Carnival Breeze koji su krajem svibnja doveli hrvatske pomorce u Gruž tije­kom postupka repatrijacije.

Informacije o dolasku cruisera Mare­lla Discovery 2 potvrdio nam je i ravna­telj Lučke uprave Dubrovnik Blaž Pezo. Naglasio je kako je Lučka uprava zapri­mila upit TUI-ja o dolasku u grušku luku 1. srpnja.

— Oni su prema nama uputili upit na koji smo mi odgovorili pozitivno. Imali su riješiti neki problem s carinom oko rezervnih dijelova te su istaknuli da dolaze kada to uspiju. Prema posljed­njim informacijama koje imam, uspjeli su to riješiti – rekao nam je Blaž Pezo.

‘Nova situacija za luku’

Marella Discovery 2, dodao je Pezo, bila bi na vezu u gruškoj luci devet mjeseci. Ako bi došlo do kakvog cruise putova­nja, na njega bi pošli, a ako ne, jed­nostavno bi boravili u luci sve dok se ponovno ne vrate u pogon te startaju s cruising putovanjima.

— Oni kod nas misle doći na trajni vez i biti cijelo vrijeme na raspremi. To je neka nova situacija za luku, ali to je super jer je TUI tvrtka koja u nas radi home port operacije cijele godine i štoviše dolaze nam ove godine s bro­dom koji prima preko tisuću putnika više i tim brodom žele cijelu iduću 2021. raditi kod nas home port. Ali, ove godine nema ništa s obzirom na situ­aciju s koronavirusom i to su odlu­čili iskoristili na ovaj drukčiji način – rekao je Pezo te dodao kako za sada nemaju najave drugih kompanija da bi ovakvo što željele napraviti u luci.

Naglasio je kako se TUI upravo odlu­čio za grušku luku jer im je agencija Guliver Travel inače ‘suport’, imaju u Dubrovniku agente, dobavljače te cijelu mrežu logistike.

— Nama je odlično imati jednog takvog klijenta te da smo i u ovim vre­menima ostali skupa. Obveze Lučke uprave bi bile minimalne prilikom dolaska cruisera Marella Discovery 2 – naglasio je Pezo. Dodao je i da je Lučka uprava Dubrovnik po pitanju cijene vezova odlučila maksimalno izaći u susret koncesionarima koji nude usluge u luci. Donosit će pojedinačne odluke jer im je, naglašava, interes, da svi oni ostanu u poslu. Upravo će zato, zaključio je Blaž Pezo, Lučka uprava preuzeti rizik poslovanja na sebe, a koncesionare će minimalno opteretiti.

Iz tiskanog izdanja DuLista od 24. lipnja 2020.

Foto: Službena stranica TUI.co.uk 

Pročitajte još

MLADA UMJETNICA ANDREA VUKOJA Želja mi je pronaći atelje za moj kreativni nered

Maria Prkut

Fotografija Dubrovnika objavljena na stranici koju prati 53 milijuna ‘followera’

Dulist

Libertas večeras uvodi dodatnu liniju

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija