Ulicama moga Grada

Tu se čuje sve, i kako se pati i kako se živi

Tu se čuje sve, i kako se pati i kako se živi

Zima i bura došle su po svoje i na svoje, u vrijeme kad je i vrijeme za hladnoću. Živimo tako ove zimske dane između festa, one iza nas božićno – novogodišnje i ove pred nama, ipak ponajveće našeg Grada, Feste Svetog Vlaha.

Zima i bura ‘očistile’ su i Stradun od čeljadi u điru, tek se preko njege protrči za učinit što se treba. Ovih dana više čeljadi zna se skupit u po puno toga toploj ‘Fontani’ nego na Stradunu. Vanka, na onim stolovima, malo tko ima hrabrosti za sjest i popit piće, pa se unutra naguravamo i po dobrom običaju komentiramo sve oko nas. Kako je i gripa ‘došla’ po svoje, malo nam je uhitila i našeg Dunda Pera, gospara Tomislava Šuljka, te kad već nije stigao na otvaranje izložbe ‘slike na jedan dan’ drage nam Dubravke Lošić, navratio je dan iza, kako je i naš običaj, u subotu oko deset sati. A kako je došla i naša Dube, bio je to susret pun veselja i lijepih razgovora u ugodnom društvu. Njih dvoje ponajviše, a i nas, okupljenih oko stola podno Dubine slike ‘Ružičnjak’. Možda je i ovo što se događa u ‘Fontani’ i u programu ‘Grad po zimi’ nešto što bi se moglo pokazati u sklopu kandidature našeg Grada za evropsku prijestolnicu kulture 2020., ali očito to nekima ne pada na pamet, a ni nama koji to činimo, to nije bila namjera. Druga je ovo priča, naša i ona životna, gradska, priča je to domaće čeljadi za svoj gust, a ne priča onih koji pale vozila i to smatraju umjetnošću i za to dignu dobru lovu. Od nas, poreznih obveznika. Ekipa iz Mokošice, svaka vam čast za vašu reakciju! Toj priči o ‘prijestolnici’ tek se škerca radi u ‘Fontani’ pridružuje naša Meri sa očalama i brojkama tog trenda.

Fontane Grada
A u tim našim pričama u ‘Fontani’ spominjemo se i pitamo koliko ima fontana u Gradu? Pa krećemo u nabrajanje, naravno za početak od Velike Onorfijeve, na ulazu s Pila i na Poljani Paska Miličevića, koja ima svojih 16 maskerona za okrijepit se, a koja evo ide u obnovu nakon svega što joj je loše učinjeno u ova naša vremena. Nakon nje, sjetismo se Male Onorfijeve fontane, nasuprot Velike, na drugoj strani Straduna, podno Zvonika i pored Luže i ulaza u kino ‘Slobodu’. Koji korak dalje, do Zelene place i Dživa, tu je mala Amerlingova fontana, pa do Ribarnice i na Peskariju gdje je također jedna fontana. Sjetismo se i one male i oku na tren u kantunu skrivene na Buži, kad se u Grad siđe odozgo, s Tenisa. Pa i onih na Pilama, točnije na Brsaljama prelijepa velika Amerlingova po sponzoru, ili Rendićeva po kiparu – autoru, nazvana ‘Dubravka’ po Gundulićevu spjevu, a tu je pored nje i stara Židovska fontana, preseljena s Luže, pomalo skrivena i zaboravljena. Naravno, sjetismo je i ‘Međeda’, fontane na Pločama podno parka, gdje se okupljaju karići za poć’ u Grad. O da, ima ih još, manjih i manje znanih, kao ona podno Mira, tamo kod vrata od Buže u Zidinama, kao i još neke manje, ali o njima nekom drugom zgodom. I nakon raznih priča i skidanja Dubina ‘Ružičnjaka’ sa zida, zatvara se i ova izložba ‘za jedan dan’, te svatko na svoju stranu života, u neke nove priče.

Luko o svom Prijekom
A u ovom điru iznova i dalje na Prijeko, kroz Nalješkovićevu ulicu. U njoj se rodio i pjesnik Luko Paljetak, proveo djetinjstvo, dio mladosti, u nju se iznova vratio u nekim sedamdesetim godinama, te zauvijek za ovu ulicu, kao i za cijelo Prijeko, na svoj pjesnički način ostao vezan. Jednom je o svom rodnom Prijekom zapisao: “Tu se čuje sve, i kako se kašlje i kako se diše, i kako se voli i kako se pravi život, kako dolaze gosti turisti s čitavim babilonom svojih šarenih jezika; samo se ne čuje kako se pati i kako se umire – to se sazna poslije – kad sve već prođe.” U tim riječima, često citiranim i prepisanim kao i ovom zgodom, u tek nekoliko riječi opisao je Paljetak onu bit života svoga i našega Prijekog. Zapisao je gospar Luko još puno lijepih riječi, pjesama i spomena na tu svoju ulicu i na svoj rodni kvart, što ćemo svakako ‘izvući’ iz njegovih knjiga u ovom điru preko Prijekog. Nalješkovćeva ulica počinje i znana nam je po onom već navedenom publicitetu, na kojem čitamo što se sve ima zbit’ u Gradu, ali i imena onih koji to sve najavljeno neće vidjeti, jer ih više nema s nama. Tek koji korak dalje, život ide dalje, čak i imenom, nudeći nam ‘Dolce Vita’, neki ljepši život kojeg sa svojim sladoledom i kolačima, posebno prelijepim palačinkama, nudi ova ponajbolja dubrovačka slastičarna koju zaista i vodi domaća čeljad, Alisa i Tomi, te u koju ponajviše volimo navratiti. A na početku ove ulice, s njene desne strane na ulazu sa Straduna priča je o još jednom vlasteoskoj kući o kojoj je pisala i sve o njoj istražila Ivana Lazarević u svojoj knjizi.

Donji dio ulice
Kuća Tudisi, nazvana po obitelji koja je u njoj živjela i zadnjem njenom članu i zadnjoj stanarki Niki Tudisi, koja je tu po zapisima živjela 1817. godine, na Stradunu je, ali u nju se ulazi iz Nalješkovićeve ulice, na kućnom je broju 2. Na stropu drugog kata oblikova je i grb obitelji Tudisi, tu je do svoje smrti 1825. godine živjela gospođa Nike sa svoje dvije sluškinje, a ostavinskom raspravom sve je ostavila zakladi ‘Opera Pia – Blago djelo’, koja je od tada i upisana kao vlasnik ove zgrade. Kad se uđe u Nalješkovićevu, s te desne strane, na prvim parnim kućnim brojevima, u donjem dijelu ulice ispod Prijekog, rodio se 1903. godine znani glazbenik i autor mnogih zapisa o glazbi Gustav Brill. Iako je završio Pravni fakultet u Zagrebu, život je proveo uz glazbu, koju je učio od znanih dubrovačkih glazbenika između dva svjetska rata, Vlaha Vrutickog i Ludomira Rogoskog. Brill je svirao flautu prvo u tadašnjem Dubrovačkom salonskom orkestru, kasnije u Dubrovačkoj filharmoniji, do 1933. kad odlazi živjeti i svirati u Beograd. Umro je 1968., daleko od svog rodnog grada, u Svetozarevu. Na drugoj strani ove ulice, odmah na početku i na broju 1., dugo je živjela znana glazbena obitelj Kobencl, a na vrhu donjeg dijela ulice, gore na Prijekom živi gospar Joško Hančević, koji je prvi u Gradu imao svoj vlastiti light show! Još je tu ‘glazbenih’ priča, jer preko puta Hančevića, kad se krene preko Prijekog u gornji dio Nalješkovićeve ulice, živjela je obitelj Glavinović.

Pročitajte još

NA STRADUNU Na kraju ovoga đira ulicama našeg Grada

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Na Paskovoj poljani, naokolo fontane

Boris Njavro

ULICAMA MOGA GRADA Nikad nikome nemoj natjerati suzu!

Boris Njavro