Aktualno

“Tržište EU je vaš put izlaska iz krize”

"Tržište EU je vaš put izlaska iz krize"

Potpredsjednica Europske komisije Viviane Reding boravila je proteklog tjedna u Orašcu, gdje je njezina Europska pučka stranka održala sastanak klubova zastupnika u Europskom parlamentu.

Reding je već tri godine potpredsjednica europske komisije u sklopu koje je zadužena za pravosuđe, ljudska prava i građanstvo. Rođena je 1951. u Esch-sur-Alzette u Luxembourg i nosi znanstvenu titulu doktora humanističkih znanosti koju je stekla na pariškoj Sorbonni. Nepuna tri mjeseca pred ulazak Hrvatske u Europsku uniju, Viviane Reding je u razgovoru za duList iznijela mišljenje o ulozi Republike Hrvatske nakon članstva, reformama koje su napravljene, ali i o onim koje nam još predstoji obaviti.

Kakvi su Vam dojmovi s konferencije Europske pučke stranke u Dubrovniku?
– Najprije, uživala sam u Dubrovniku jer to je doista jedno čarobno mjesto. Sama konferencija Europske pučke stranke bila je izuzetno važna jer maknuli smo se izvan Bruxellesa i Strasbourga. Bili smo u potpuno drukčijem okruženju s prijateljima koji pripadaju ovom okruženju. Vidjeli su nas u prilično opuštenom izdanju, a razgovori izvan same konferencije su bili izuzetno bitni jer smo izmijenili razna stajališta. Naučili smo puno od naših hrvatskih kolega jer smo ih vidjeli u njihovom prirodnom okruženju. Doista vjerujem u decentralizaciju konferencija, a ova je bila jako važna, budući da se održala samo nekoliko mjeseci prije vašeg punopravnog članstva u europskoj obitelji.
 
'Imate dobar temelj'
 
Vaša zadaća u Europskoj komisiji, među ostalima, je i pravosuđe. Koliko ste osobno zadovoljni s reformama u pravosuđu u Hrvatskoj?
– Znate, reforma pravosuđa je bila zadnje poglavlje koje je ostalo otvoreno. Zapravo, bila sam jako zabrinuta s tim saznanjem. U početku, kad sam preuzela ulogu povjerenice za pravosuđe i u toj funkciji došla u posjet vašoj Vladi, poručila sam kako, ukoliko želite ući u Europsku uniju, morate uložiti nadnaravne napore kako bi izgradili pravi sustav pravosuđa za stanovnike Hrvatske, ali i ekonomiju. Kako bi ekonomija krenula naprijed, također je potrebna pravna sigurnost za ulagače. Bivša premijerka Jadranka Kosor, a nastavila je to i slijedeća Vlada, napravila je izvanredne napore. Sada mogu reći da nije sve savršeno, ali ono što je napravljeno je dobar temelj za vašu zemlju. Nastavit ću ponavljati kako se reforme moraju nastaviti i kako se ne smiju usporavati. Vrlo je važno nastaviti nadograđivati bazu jer će ona služiti vašoj zemlji i Europi. Pitanje pravosuđa u vašoj zemlji je zapravo pitanje pravosuđa svih zemalja u EU. Zato smo po prvi put predstavili novi dokument, tzv. pravosudno kazalo, koje je potrebno na primjer ulagačima kako bi im se ulilo povjerenje u sve članice EU. Time će ujedno dobiti uvid gdje smo trenutno i koje se još promjene trebaju dogoditi. Sljedeće godine i Hrvatska će biti zastupljena u tom dokumentu. Nemojte misliti da je naše zalaganje na reformi pravosuđa u vašoj zemlji bilo jednokratno. Taj proces traje dugo i on je još uvijek u tijeku. On se provodi jače u zemljama koje su u zaostatku, ali se nastavlja i u drugim zemljama članicama.

Iako područje Vašeg djelovanja nije ekonomija, gledajući na finacijske regulative u Hrvatskoj, mislite li da nas može zadesiti situacija poput one u Grčkoj?
– Nijedna zemlja nije poput neke druge. Problemi vaše zemlje se ne mogu usporediti s problemima bilo koje druge. Ne vjerujem da će doći do sloma ove zemlje. Imam puno povjerenje da se vaši kapaciteti mogu izdignuti iznad krize. Ekonomski problemi postoje, ali razgovarajući s vašim političarima tijekom konferencije, morate biti svjesni tržišta na koje ulazite. Riječ je o 500 milijuna kupaca i potrošača koji mogu pomoći vašem malom i srednjem poduzetništvu. Nakon vašeg ulaska u EU oni neće samo ulaziti na tržište ove zemlje, već će se i vaše tržište proširiti na cijeli kontinent. To je ogromna prilika za sve i vjerujem vaš put izlaska iz ekonomske krize.

Mislite li da je hrvatska birokracija prepreka stranim ulagačima pa tako i prepreka ekonomskom razvoju?
– Naravno, neke stvari nisu sjajne i još puno reformi se treba provesti. To je slučaj i s mnogim drugim zemljama, ne samo s Hrvatskom pa ću to objasniti kao što sam izložila i na nekim drugim mjestima. Kako bi privukli ulagače, morate imati čista i operabilna pravila. Morate imati pravnu sigurnost, tako da na ovo područje bude sigurno ulagati. U tom dijelu reforme će svakako biti nužne. Ovo je tako prekrasno mjesto i mora biti i mjesto gdje će se u budućnosti ulagati.
 
'Naučili smo lekciju'
 
Uspoređujući Hrvatsku s ostalim članicama Europske unije, kako biste nas ocijenili?
– Ne volim uspoređivati zemlje jednu s drugom, kao da je riječ o natjecanju ljepote, ali mogu reći da se problemi koje smo imali primjerice s Rumunjskom i Bugarskom, a koji su temeljeni na pravosuđu, nisu ponovili s Hrvatskom. Naučili smo neke lekcije. Nešto što ne valja od početka je teško upravljati ili popravljati. Puno je bolje napraviti čvrstu polaznu točku i tada je nastaviti izgrađivati. Naučili smo lekcije na spomenutim zemljama i vidite da smo drukčije postupili s Hrvatskom.

Hrvatska ima 12 europarlamentaraca. Mislite li da će se naš glas u Europarlamentu čuti?
– Vidite, dolazim iz male zemlje, jedne od najmanjih u Europskoj uniji. Uspoređujući s Luksemburgom Hrvatska je za mene velika zemlja. Mi imamo vrlo utjecajnog predsjednika Eurogrupe, kao i utjecajnog prvog potpredsjednika Europske komisije. Dakle, sve bi ovo trebao biti jako dobar primjer Hrvatskoj za razumjeti kako funkcionira Europska unija. Nije bitna veličina zemlje, već kvaliteta poličara koje šaljete u Europu. Oni će vas tamo zastupati i boriti se iznutra za vašu zemlju. Dakle, pogledajte što rade neke i manje zemlje od Hrvatske, i učinite isto!

Vjerujete li da će suđenje bivšem premijeru Ivu Sanaderu za korupcijske afere pokazati pomak hrvatske politike i pravosudnog sustava?
– Uvijek sam poštovala neovisnost pravosudnog sustava, tako da nikad nisam intervenirala u funkcioniranje pravosuđa koje je jednom ustrojeno kao solidno pravosuđe. Jednom kad je ustrojeno morate poštivati njegovu punu neovisnost. Duži niz godina sam jako dobro poznavala bivšeg premijera Sanadera. Bio je osoba koja se uvijek borila da započne proces primanja vaše zemlje u Europsku uniju. I to sam cijenila, isto kao što sam cijenila premijerku Jadranku Kosor koja je započela reforme, kao i predsjednika vaše države Josipovića koji je zajedno s premijerom rekao: idemo u izgradnju pravosudnog sustava. Pogledajmo te pozitivne elemente i ostavimo neovisno pravosuđe da radi svoj posao. Drugo ništa ne bih mogla komentirati.
 
'Još je puno posla pred vama'
 
Koja tri zakona još uvijek trebaju najveće promjene u RH?
– To je teško. Ima toliko puno posla pred vama i svi se trebaju paralelno odviti jer za izgradnju jake nacije morate imati jak glas na kontinentu. Da bi imali vodeću ekonomiju morate raditi na različitim razinama poput ekonomije, polja prosvjete, transporta, nastavka izgradnje pravosuđa, boljih kapaciteta za investitore kroz čista i transparentna pravila. Puno je posla pred vama i želim svim vašim političarima na nacionalnoj razini i onima u Europskom parlamentu da budu u stanju napraviti napore za sve to. Jedno vam mogu obećati, neće biti sami, mi ćemo im pomoći!

Hrvatskoj se otvara tržište ulaskom u Europsku uniju. Kako se očituju prednosti ulaska na toliko tržište?
– Vjerujem da je otvaranje tržišta uvijek prednost. Prednost za ulazak na jedno tržište, ali i za širenje svog tržišta. Dakle, dogodit će se obje situacije, što je za novu zemlju članicu sjajna prilika. Što je prednost Europe? Riječ je o višeslojnom bogatstvu. Prvi je kulturalna raznolikost. Svi smo mi oduševljeni zadržavanjem svojih jezika, zadržavanju načina življenja, i sve to dijelimo. Drugi je ogromno tržište, koje je zapravo zlatni rudnik jer se otvara mogućnost sudjelovanja na najvećem ekonomskom tržištu na svijetu. Vidite, prednosti su otvaranje prema drugim tržištima, ali također i ulazak na ovo tržište, čime ćete proširiti svoje osobne mogućnost.

Pročitajte još

POBJEDA U GOSTIMA Square dobio Osijek, prošli u polufinale

Dulist

[DUBROVČANI IZVAN GRADA] VERONIKA KARAČ Dubrovnik će uvijek biti dio mene

Nora Di Leo

MISA VEČERE GOSPODNJE ‘Isusov život je sažet u glagolu ljubiti’

Dulist