Hrvatska

TROŠAK DNEVNICA PREBAČEN NA OSNIVAČE Ekskurzije postaju prošlost?

TROŠAK DNEVNICA PREBAČEN NA OSNIVAČE Ekskurzije postaju prošlost?

Od nove školske 2014./2015. godine učeničke ekskurzije mogle bi postati prošlost.

Razlog leži, naravno, u financijama budući da je od lipnja stupio na snagu novi pravilnik o izletima, ekskurzijama i drugim oblicima izvannastavnih aktivnosti, a koji propisuje da će se i osnivači škola, odnosno općine, gradovi i županije morati uključiti u financiranje odlaska izvan mjesta prebivališta. Točnije morat će osigurati dnevnice te novac za smještaj nastavnika koji putuju s djecom.

Kako donosi Slobodna Dalmacija, taj je troška do sad uglavnom padao na roditelje, unutar ukupne svote koju su uplaćivali za putovanje djece. Agencija bi potom, ovisno o broju pratitelja, iz te svote izdvojila novac i uplatila ga školi, a škola nastavnicima, a dnevnice je mogla osigurati i škola unutar svojih sredstava. Sada dnevnice padaju isključivo na osnivače, no poznato je kako, posebno siromašnije jedinice lokalne samouprave teško namiruju i ostale troškove, a kamoli dnevnice i trošak smještaja za ekskurzije.

No, psotavlja se pitanje hoće li što će biti s već dogovorenim ekskurzijama u kolovozu i rujnu, budući da novi pravilnik već obvezuje osnivače na osiguravanje financijski sredstava.
– Većina maturalnih putovanja počinje krajem kolovoza ili početkom rujna, i još nemamo informacija hoće li i gdje biti problema. Prema zakonu, nastavnici i ne bi smjeli ići na put bez osiguranih dnevnica. Pravilnik je u najmanju ruku neobičan i – ako se počne primijenjivati – bit će sve manje putovanja u organizaciji škola – izjavila je za Slobodnu Dalmaciju Suzana Hitrec, čelnica Udruge hrvatskih srednjoškolskih ravnatelja.

Pročitajte još

MILANOVIĆ SE ZAHVALIO GLASAČIMA ‘Do kraja ću se držati slova i duha hrvatskog Ustava’

Dulist

EUROPSKI SUD ODLUČIO Zaštita od klimatskih promjena – ljudsko pravo

Dulist

Zagrebačke plaće za 170 eura veće nego u ostatku Hrvatske

Dulist