AktualnoGrad

Trojanović i Aksić novi festanjuli

Trojanović i Aksić novi festanjuli

Za festanjule Feste svetoga Vlaha 2012. godine imenovani su pomorac Miho Trojanović iz Trstenog i obrtnik Stjepo Aksić iz Rožata.

Tim povodom, ovog utorka na blagdan Sv. Ivana, apostola i evanđelista, dubrovački biskup monsinjor Mate Uzinić, uručio im je dekrete, a na prijedlog Bratovštine festanjula svetog Vlaha. Bratovština koja okuplja 60 živućih festanjula, birala je između šest predloženika, a sukladno svojem Statutu, 28. studenoga 2011. tajnim je glasovanjem izabrala festanjule Feste svetoga Vlaha 2012.

Kapetan duge plovidbe Miho Trojanović zapovjednik je broda na stranom brodaru. Sin je Nika i Marije rođene Bošković, a na svijet je došao 1955. godine u Trstenom gdje je kršten i pričešćen. Krizman je u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike. Godine 1986. u Trstenom se oženio Lucom rođenom Đonešić. Imaju dvoje djece, kćer studenticu i sina maturanta. Ljudske i kršćanske vrline uspješno prenosi na svoju djecu.

Stijepo Aksić, mehaničar brodostrojarskog smjera, obrtnik je koji u Orsanu popravlja brodske motore i poljoprivredne strojeve, a sin je Antuna i Ane rođene Kraljević, rođen je 1955. u Majkovima. U Majkovima je primio sakramente kršćanske inicijacije. Godine 1978. u Rožatu je sklopio kršćanski brak s Nikicom djevojačkog prezimena Kristović. Ima dvoje unučadi i četvero djece, tri kćeri i sina. Cijenjen je kao vrijedan i pošten radnik, a zajedno s obitelji osvjedočeni vjernik.

S obzirom da će Festa svetoga Vlaha iduće godine, biti biskupova prva proslava blagdana zaštitnika grada Dubrovnika, rektor Crkve sv. Vlaha, don Toma Lučić, upoznao je biskupa Uzinića s dužnostima festanjula tijekom priprave i za vrijeme trajanja Feste svetoga Vlaha.
 
Novi festanjuli dužni su tijekom siječnja osobno pohoditi sve župe od Vitaljine do Stona i pozvati tamošnje župljane i župnike da dođu na Festu zaštitnika grada Dubrovnika i Dubrovačke biskupije koja je 30. rujna 2009. proglašena i nematerijalnom baštinom cijeloga čovječanstva, duhovnom vrijednošću ljudskoga roda. Župnim i samostanskim crkvama, školama i drugim institucijama predaju tiskane proglase i programe Feste. Na Koločep, Lopud, Šipan i Mljet festanjuo kapetan šalje proglas i program po kolegi zapovjedniku broda koji povezuje te otoke s Gradom. Župama u Pelješkome i Korčulanskom dekanatu proglas i program šalju se poštom.
 

Pročitajte još

Plenković: ‘Sutra ujutro krećemo s formiranjem većine’

Dulist

BRANKO BAČIĆ PROGLASIO POBJEDU Velika izlaznost nam je dala snažan legitimitet

Dulist

BOŽO LASIĆ: Konavle su i dalje plave!

Dulist