Aktualno

Trinaest logoraša iz Morinja dobilo spor protiv Crne Gore

Do sada je trinaest hrvatskih državljana koji su se od svibnja do kolovoza 1992. godine nalazili u Sabirnom centru Morinj kod Kotora dobilo sudski spor protiv Crne Gore, koja je dužna za pretrpljeni strah i duševne bolove isplatiti im 319.000 eura, piše podgorički dnevnik DAN dodajući da je Crna Gora počela po sudskim nalozima isplaćivati odštetu, prenosi seebiz.eu

Prema procjenama pravnih zastupnika bivših logoraša, Crna Gora će morati na ime pretrpljenih duševnih bolova i straha isplatiti oko 600.000 eura.

Pravomoćne presude dobilo je devet bivših logoraša, četiri su presude prvostupanjske, a na zadovoljenje pravde čeka još sedam bivših logoraša iz Morinja, navodi DAN koji donosi i izjavu Ejuba Krvavca, danu nedavno sarajevskom “Dnevnom avazu” da su isplate počele još početkom prošle godine, kada je na adresu Envera A. iz Mostara stigla prva pravomoćna presuda kojom se Crna Gora obavezuje da će mu na ime odštete isplatiti 30.000 eura. Navodi se također da je još šest bivših logoraša dobilo presude i da se obeštećenja kreću u rasponu od 20.000 do 30.000 eura.

Po kaznenoj prijavi Državnog tužitelja Crne Gore, Viši sud u Podgorici osudio je četvoricu nekadašnjih pripadnika Jugoslovenske narodne armije (JNA) na ukupno 12 godina zatvora zbog događanja u Sabirnom centru Morinj u Boki Kotorskoj tijekom 1991. i 1992. godine.

Dvojica optuženih, Mlađen Govedarica i Zlatko Tarle, oslobođeni su krivnje jer, prema mišljenju suda, nije bilo nesumnjivih dokaza da su sudjelovali u mučenju zarobljenika u logoru Morinj. Pripadnici JNA Ivo Gojnić, Špiro Lučić, Ivo Menzalin i Boro Gligić osuđeni su na ukupno 12 godina zatvora.

Branitelji osuđenih su tada najavili žalbu Apelacijskom sudu, a žrtve iz logora Morinj nisu zadovoljne presudom.

Pročitajte još

Opća bolnica Dubrovnik stručnjacima poklonila edukaciju iz likovne terapije

Dulist

IVAN ĐIKIĆ Ne smije se toliko paničariti, koronavirus sličan je virusu gripe

Dulist

Devet novih sumnji na koronavirus, Hrvatska je spremna i na zatvaranje granice

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija