Zanimljivosti

TRIBINA / U ČAST RUĐERU Potrebna nam je osma mjerna jedinica – ‘boscovich’

TRIBINA / U ČAST RUĐERU Potrebna nam je osma mjerna jedinica - 'boscovich'

Druga tribina ovogodišnjeg ciklusa Eppur si muove, koja se održava u Knjižnicama grada Zagreba, posvećena je novoj mjernoj jedinici – boscovich. Iduća tribina održat će se u srijedu, 29. ožujka u 19 sati u Čitaonici na 1. katu Gradske knjižnice.

‘Na prvi pogled čini se nevjerojatno da se stotine postojećih fizikalnih veličina, poput pritiska, napona, svjetlosne jakosti, naboja ili magnetskog tijeka, mogu obuhvatiti samo sa sedam osnovnih mjernih jedinica: m, kg, s, A, K, cd i mol. Kada, pak, neku fizikalnu veličinu ne možemo izraziti pomoću tih postojećih 7 jedinica, onda se događa nešto novo i značajno. Tako npr. kvantitetu tvari izražavamo mjernom jedinicom mol. Međutim, kvalitetu te tvari ne možemo izraziti na jednostavan, jedinstveni i precizni način. Za tu novu fizikalnu veličinu – poredak tvari (eng. order of supstance) – treba nam, dakle, nova mjerna jedinica: boscovich’, zapisali su organizatori uz poziv na tribinu, čiji je urednik i voditelj mr. sc. Milan Perkovac, predavač na Zagreb University of Applied Sciences i pronalazač strukturne konstante atoma s0=8.278692517, koja omogućuje uvođenje nove mjerne jedinice. Umjesto s virtualnim oscilatorima radi s realnim oscilatorima u atomima, što dovodi do novog određenja Planckovog h. Napisao je desetak radova s tog područja.

Sudionici tribine su:

dr. sc. Davor Pavuna
Sveučilišni je profesor fizike na Švicarskom federalnom institutu za tehnologiju (EPFL) u Lausanne-i. Bio je savjetnik za energetiku predsjednika Baracka Obame, te istraživao na području nanoznanosti u okviru projekta sinkrotrona u državi Wisconsin, zajedničkom projektu švicarskih i američkih fondova za znanstvena istraživanja. Bavi se novim istraživanjima supravodiča i spektroskopijama u Brookhavenu (SAD). Predsjednik je svjetskog kongresa o nano-inženjeringu i novim oksidnim tehnologijama u SAD-u. Savjetnik je i u Kini i Južnoj Koreji, te tehnološkim tvrtkama u nekoliko država. Govori 5 jezika.

dr. sc. Stipe Kutleša
Znanstveni je savjetnik na Institutu za filozofiju u Zagrebu, ravnatelj Instituta za filozofiju (2002-06) i redovni profesor na sveučilištima u Zagrebu i Mostaru. Vrstan je poznavatelj života i djela Ruđera Bokovića. Član je uredništava više znanstvenih časopisa.

Više potražite na službenim stranicama Knjižnica grada Zagreba.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist