Aktualno

TRIBINA ‘Ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, nasilje bi moglo izaći na kraj s nama’

TRIBINA 'Ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, nasilje bi moglo izaći na kraj s nama'

Povodom Svjetskog dana djece Udruga Sigurnost u prometu Dubrovnik organizira javnu tribinu ‘Vršnjačko nasilje u odgojnim i školskim ustanovama’!

Na tribini će govoriti djelatnici policije, Centra za socijalnu skrb te kao gošća uvažena stručnjakinja prof. dr. Vesna Bilić sa Sveučilišta u Zagrebu, koja je upravo izdala knjigu ‘Nasilje među vršnjacima’, za koji je recenziju pisala Gordana Buljan-Flander.

Cilj ovog izlaganja je pridonijeti boljem razumijevanju fenomena vršnjačkog nasilja koje egzistira među djecom i adolescentima u školama diljem svijeta, a u novije vrijeme sve više u virtualnom prostoru.

Stoga će se analizirati oblici i obilježja klasičnog nasilja (fizičkog, verbalnog, spolnog, relacijskog, materijalnog i kulturnog); elektroničkog nasilja (vrijeđanja porukama, elektroničkog uznemiravanja, ogovaranja i klevetanja, krađe digitalnog identiteta, razotkrivanja i obmanjivanja, isključivanja, sekstiranja i videosnimanja napada). Potom će se obrazložiti čimbenici rizika i zaštite koji su relevantni za vršnjačko nasilje: individualni; obiteljski (s osobitim naglaskom na odnose u obitelji i socioekonomske nejednakosti uključujući fenomen ‘lidlića’); školski i čimbenici na makrorazini (kultura, mediji i sl.).

Na kraju će se ukazati na kratkoročne i dugoročne posljedice (depresivnost, anksioznost, suicidalnost, osobito cyberbullicide, sklonost samoranjavanju, uključivanje u različite neprihvatljive oblike ponašanja i sl.)

-U školama se često može čuti misao da ako ne iziđemo na kraj s nasiljem, moglo bi nam se dogoditi da nasilje iziđe na kraj s nama. Iako zvuči kao fraza, treba je krajnje ozbiljno shvatiti i poduzeti određene preventivne aktivnosti u svrhu sprječavanja ovog problema – navodi se u pozivu za tribinu koja će se održati 20. studenog na Svjetski dan djece u 17 sati na Sveučilištu u Dubrovniku (Ćira Carića)!

Pročitajte još

Brzobrodska linija Split-Dubrovnik ponovno plovi od petka

Dulist

UPOZORENJE POREZNE UPRAVE Šire se lažne poruke o povratu poreza

Dulist

Franković čestitao odbojkašicama: Svima ste pokazale da tamo itekako pripadate

Dulist