Zanimljivosti

Tri nagrade osvojili učenici iz DNŽ

Tri nagrade osvojili učenici iz DNŽ

Pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta, u Zagrebačkom kazalištu lutaka, 30. travnja održana je svečana dodjela nagrada pobjednicima Natječaja likovnih, literarnih i foto radove djece i mladih. Državna uprava za zaštitu i spašavanje treću godinu zaredom organizira Natječaj za likovne, literarne i foto radove djece i mladih predškolskog, osnovnoškolskog i srednjoškolskog uzrasta te djece i mladih s posebnim obrazovnim potrebama iz Republike Hrvatske, na temu katastrofa i snaga zaštite i spašavanja.

Tri nagrade osvojili učenici iz Dubrovačko- neretvanske županije. U kategoriji likovnih radova od prvog do četvrtog razreda  prvo mjesto pripalo je Loreni Šimunović, učenici 1. razreda OŠ Lapad iz Dubrovnika, mentorica Ivana Lučić.
U kategoriji foto radova učenika srednjih škola drugo mjesto pripalo je Marinu Mateljaku, učeniku 2. razreda Srednje škole Metković, mentorica prof. Maja Popović.
U kategoriji literarnih radova učenika s posebnim potrebama drugo mjesto osvojio je Kristijan Papac, učenik OŠ Ivana Gundulića iz Dubrovnika, mentorica Blagica Bilić).

Teme za izradu radova vezane su za prirodne i tehničko – tehnološke nesreće i katastrofe koje se pojavljuju u Hrvatskoj i u svijetu, kao i uz djelovanje žurnih službi. Svečanosti su nazočili ministar znanosti, obrazovanja i sporta Željko Jovanović, zamjenik ministra unutarnjih poslova Evelin Tonković, izaslanik predsjednika RH Zlatko Gareljić, ravnatelj Agencije za odgoj i obrazovanje Vinko Filipović, pravobraniteljica za djecu Mila Jelavić te brojni gosti i uzvanici.

Dobrodošlicu svima na samom početku svečanosti uputio je ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje dr. sc. Jadran Perinić, koji je zahvalio svima koji su doprinijeli uspješnoj provedbi Natječaja. Dobitnicima nagrada ravnatelj je uputio iskrene čestitke, a njihovim mentorima zahvalio na entuzijazmu, profesionalnosti i kreativnom vođenju.

Na Natječaj, koji je bio otvoren do 08. veljače ove godine, sveukupno je pristiglo preko 2300 radova. Nakon selekcije na županijskim razinama, po tri najbolja rada iz svake kategorije poslana su u Sektor za civilnu zaštitu Državne uprave za zaštitu i spašavanje, radi konačnog odabira najboljih radova. Sveukupno su u uži izbor ušla 203 likovna, 75 literarnih i 14 foto radova. U suradnji s Agencijom za odgoj i obrazovanje odabrani su najkvalitetniji radovi.

Svečanu dodjelu priznanja glazbenim izvedbama uveličao je Marko Tolja, a nazočnima je prikazan i izvadak iz lutkarske predstave Nevenke Videk "Pismo iz Zelengrada", u izvedbi dijela ansambla ZKL-a. Program je završio kratkom pokaznom vježbom članova Hrvatske udruge za obuku potražnih pasa, kojom je prikazan način na koji psi u svojoj obuci prolaze kroz različite elemente, kako bi stekli što više iskustva.
Jučerašnje svečano uručivanje nagrada nagrađenim učenicima dio je aktivnosti na promicanju svijesti o postojanju rizika od katastrofa. Ovom dodjelom nagrada skreće se pozornost javnosti na potrebu razvijanja kulture sigurnosti i smanjenje rizika od katastrofa, što je jedna od prioritetnih aktivnosti kojima cijeli svijet posvećuje sve veću pozornost.

Pročitajte još

KAKO IZBIJELITI JAJA? S octom i vodom u tri jednostavna koraka

Dulist

USKRŠNJI TRIKOVI Evo kako provjeriti jesu li jaja svježa ili pokvarena

Dulist

Oliver u rodnoj Vela Luci konačno dobiva spomenik?!

Dulist