Aktualno

TRGOVAČKI SUD PONOVNO U DUBROVNIKU Gavranić: ‘Poboljšat ćemo stanje u Županiji i biti servis gospodarstvenicima’

TRGOVAČKI SUD PONOVNO U DUBROVNIKU Gavranić: 'Poboljšat ćemo stanje u Županiji i biti servis gospodarstvenicima'

Trgovački sud u Dubrovniku s ponovno počinje s radom 1. siječnja 2019. Naime, Hrvatski je Sabor na sjednici 6. srpnja donio Zakon o područjima i sjedištima sudova kojim se ponovno ustanovljuje ovaj sud za područje Dubrovačko-neretvanske županije. Na sudu će djelovati predsjednik s četiri suca i jednim sudskim savjetnikom.

Sudac Trgovačkog suda u Splitu, ali istovremeno i rješenjem ministra sudac ovlašten za obavljanje poslova sudske uprave Trgovačkog suda u Dubrovniku u osnivanju Srđan Gavranić smatra kako će navedeni broj službenika biti dovoljan.

-Ostali smo u kadrovskim gabaritima. Mislim da će to biti dovoljno s obzirom na broj predmeta. Bilo je situacija kada je isti broj sudaca rješavao puno više predmeta pa smo ipak bili ažurni i 75 posto predmeta riješili unutar godine dana. Ovim promjenama prije svega ćemo uštedjeti na poštarini, a posebno u dijelu koji se odnosi na internu komunikaciju. Do sada smo sa Zagrebom komunicirali preko Splita i imali smo, unatoč izvanrednoj suradnji, jako puno tehničkih problema, počevši od spisa predmeta u stečaju koji su najprije dolazili u Split pa iz Splita nama pa bi ih mi vraćali poštom jer se ročište tamo održavalo. Ova promjena donijet će nam administrativno-tehničko olakšanje. Jedino smo WC papir nabavljali u Dubrovniku, drugo sve iz Splita – rekao je sudac Gavranić.

Gavranić je podsjetio kako je ovaj sud nadležan za rješavanje sporova između pravnih osoba i obrtnika u parnicama koje se tiču gospodarskih djelatnosti, gospodarstva i gospodarskih subjekata te rješava predmete sudskog registra sve od osnivanja do brisanja tvrtki sa svim statusnim promjenama.

-Drago mi je što se prepoznalo da Dubrovnik treba imati sjedište suda u Gradu. Rješenje koje je doneseno 2010. godine kada je Trgovački sud u Dubrovniku ukinut, nije bilo dobro. Važnost Trgovačkog suda na ovim prostorima istaknuta je još od ilirske provincije. Tada je Dubrovnik već imao sudbeni stol. 1812. je francuski maršal Marmont ustanovio dekretom Trgovački sud u Dubrovniku koji se tada sastojao od predjednika, četiri suca i dva pristava koji su bili birani iz redova kupaca, trgovaca i novčara – istaknuo je Gavranić dodavši kako su suci ovoga suda sudili u stečajnim postupcima u Splitu.

-U protekle smo dvije i pol godine u Splitu dobili 580 predmeta, stečajnih dužnika s područja Splitsko-dalmatinske županije, od čega smo riješili 420 stečajnih predmeta, a velik ih je broj pred zaključenjem u idućem tromjesečju 2019. Istovremeno, dobili smo u Dubrovniku 1458 stečajeva od kojih smo 1043 rješili. Veliki broj stečajeva koji je riješen u razdoblju od 1. rujna 2015. do danas ukazuje na činjenicu da smo počistili gospodarstvo. Naša je županija specifična. Nedavno su izašli podaci o prosječnom iznosu neplaćenih računa u kojem je županija najbolja. Vjerujem da ćemo kao Trgovački sud u Dubrovniku od 1. siječnja 2019. doprinijeti poboljšanju stanja u županiji i biti servis gospodarstvenicima – naglasio je sudac Gavranić podsjetivši kako ovaj sud godišnje u prosjeku šalje rješenja za pristojbu od preko tri milijuna kuna što dovoljno govori o značaju suda.

-Ekonomski gledano, sve pristojbe odaslane za naplatu veće su nego ukupni troškovi poslovanja suda. To je pokazatelj da se u pravosuđu može dobro raditi. Žao mi je što je i kod ove izmjene zadržano staro rješenje da su za plovidbeno, zrakoplovno i autorsko pravo još uvijek nadležna samo četiri suda u Hrvatskoj u Splitu, Rijeci, Zagrebu i Osijeku, što nam kaže da će naši poduzetnici iz Županije u slučaju potraživanja ZAMP-a još uvijek morati putovati u Split na ročište. Vjerujem da će se i to promijeniti i prepoznati potreba gospodarstvenika i da će Dubrovnik kao velika turistička luka imati ovaj sud kao nadležan za probleme u plovidbenom pravu – zaključio je sudac Gavranić.

Pročitajte još

Gorana Stepanić i Pavel Gregorić održali predavanje ‘Lice i naličje retorike u djelu Nikole Vitova Gučetića’

Dulist

Policija za vikend pojačano nadzire najteže prometne prekršaje

Dulist

DONIRAJTE ZA MARIJA Velika akcija Udruge ‘Tata je tata’

Dulist