Hrvatska

Trend ubrzavanja rasta inflacije prekinut u travnju

U travnju je prekinut trend ubrzavanja rasta godišnje inflacije potrošačkih cijena koji je trajao prva tri mjeseca.

Naime, travanjska godišnja inflacija bila je 0,2 postotna boda niža nego prethodnoga mjeseca te je iznosila 0,7 posto. Najjači inflatorni pritisak u travnju proizašao je iz cijena energije koje čine 16,5 posto potrošačke košarice, a koje su u travnju rasle godišnjom stopom od 4,5 posto, najvišom u ovoj godini. Rast cijena dobara iz skupine energije, posljedica je rasta cijena svih vrsta energije, osobito goriva i maziva, koje su porasle za 4,6 posto te cijena plina (7,2 posto), koje su administrativnom odlukom povećane od 1. travnja zbog rasta nabavne cijene plina odnosno rasta cijene prirodnog plina na svjetskom tržištu, kako prenose iz Hrvatske gopodarske komore.

Uz energiju, u travnju su inflatorni pritisci proizašli i iz cijena prerađene hrane, koje su porasle za 1,2 posto, znatno manje nego posljednja dva mjeseca kada su rasle iznad 2 posto te cijena usluga koje rastu vrlo stabilnim stopama (nešto više od 1 posto) posljednjih godinu dana (u travnju 1,4 posto). S druge strane, najjači deflatorni pritisci proizašli su iz cijena neprerađene hrane (-6,3 posto) što se treba povezati s jednokratnim učinkom smanjenja stope PDV-a na ovu vrstu proizvoda koja je u primjeni od početka ove godine (pa će i taj bazni efekt trajati cijelu godinu ako ne bude većih šokova). Uz neprerađenu hranu, deflacijski pritisak predstavljaju i cijene svih industrijskih proizvoda kada izuzmemo cijene energije i hrane koje su na godišnjoj razini u travnju bile niže za 0,4 posto.

Inflacija potrošačkih cijena tako ostaje vrlo niska, a u odnosu na prošlu godinu i niža: u prva četiri mjeseca ove godine prosječna je inflacija (0,6 posto) bila niža za za pola postotnog boda nego u istom razdoblju 2018. godine. U kontekstu očekivanog umjerenoga gospodarskoga rasta u Hrvatskoj ove godine (2,6 posto) te umjerenijeg rasta cijena energije, ovogodišnju inflaciju očekujemo na nešto nižoj razini od 1,5 posto koliko je iznosila prošle godine.

Izvor: HGK

Pročitajte još

CAPPELLI O TURISTIČKIM REZULTATIMA Od ovog vikenda više nismo u minusu!

Dulist

DEMOGRAFSKA SLIKA Iz naše Županije otišlo 2,5 posto mladih ljudi

Dulist

DORH odbacio kaznenu prijavu protiv ministrice Gabrijele Žalac

Dulist

Ova web stranica koristi kolačiće za poboljšanje vašeg iskustva. Molimo Vas da nam potvrdite ukoliko ste suglasni s korištenjem kolačića, a privolu možete povući u svakom trenutku. Prihvaćam Više informacija