Hrvatska

Trećina ispitanika prijavljuje se na oglase prema stručnoj spremi i iskustvu

Trećina ispitanika prijavljuje se na oglase prema stručnoj spremi i iskustvu

Koliko pažljivo tražitelji posla čitaju uvjete natječaja i prijavljuju li se (samo) na oglase za koje u potpunosti ispunjavaju uvjete, istražio je portal MojPosao u anketi provedenoj na gotovo 700 ispitanika.
U potrazi za poslom trećina ispitanika (31 posto) najčešće se prijavljuje na oglase koji traže njihovu stručnu spremu i radno iskustvo.

„Javljam se samo na ono što zaista i zadovoljavam“, kaže jedan ispitanik.

„Zato što znam da na ostalim natječajima nemam šanse i bio bi gubitak vremena slati zamolbu koja će ionako završiti u smeću“, komentar je jednog ispitanika.

„Treba dopustiti poslodavcima diskriminatorne oglase. Na mnoge se ne bih ni javljao i uštedio bih svima vrijeme i trud, a sebi nadu. Bez iskazivanja stvarnih potreba sve su to kao oglasi bez cijene“, predlaže jedan od ispitanika.

Na oglase koji traže njihovo radno iskustvo, ali ne nužno i njihovu stručnu spremu, javlja se 28 posto ispitanika.

„Budući da se rijetko traži VŠS, prijavljujem se i na oglase za VSS“, priznaje jedan od ispitanika, a drugi dodaje: „Školstvo je izuzetno uporno po pitanju svoje nezainteresiranosti za predviđanje i pravovremeno prilagođavanje radne snage potrebama tržišta do osam godina unaprijed. Osobno, nisam nikada radio u struci jer sam otkrio da posjedujem vještine za kojima postoji mnogo veća potražnja i koje sam mogao puno bolje unovčiti.“

Neki ispitanici također dodaju kako je u potrazi za poslom ‘vrlo teško uskladiti stručnu spremu s radnim iskustvom’, jer se takvi poslovi rijetko nude. Drugi pak tvrde kako stručna sprema ne dokazuje nečije znanje ili kako su dovoljno mladi da ‘mogu naučiti nešto novo’.

Tek 27 posto ispitanika javlja se na oglase koji traže njihovu stručnu spremu, ali ne nužno i njihovo radno iskustvo.
„Važno mi je biti u rangu po razini obrazovnog stupnja prema traženim karakteristikama, a iskustvo se lako stekne ili nadogradi postojeće“, smatra jedna ispitanica, a jedan ispitanik objašnjava: „Teško je očekivati da ću sa 26 godina imati završenih pet godina fakulteta te iskustvo na rukovodećim pozicijama u trajanju od tri do pet godina.“

Ovi ispitanici također napominju kako je teško pronaći posao kada svi traže radno iskustvo, a njega je teško steći jer ‘nitko ne želi zaposliti osobu koja nema radnog iskustva’.

Svega 15 posto ispitanika javlja se na oglase koji ne traže njihovu stručnu spremu niti njihovo radno iskustvo.
„Nemam radnog iskustva, a moja stručna sprema je ‘viša uzaludna’, kaže jedan od ispitanika, dok drugi dodaje da je u potrazi za prvim poslom.

Pročitajte još

UPOZORENJE BANAKA Na Veliki petak neće provoditi platne transakcije

Dulist

NAGLA PROMJENA VREMENA Jutros snijeg u središnjoj Hrvatskoj

Dulist

DAN NARCISA Hrvatska među vodećim zemljama EU u prevenciji raka dojke

Dulist