Hrvatska

TREĆI MJESEC ZAREDOM Raste stopa nezaposlenosti

Nakon što su podaci Hrvatskog zavoda za zapošljavanje pokazali da je broj nezaposlenih osoba u studenom dosegnuo gotovo 285 tisuća (zabilježivši porast od preko 3 posto u odnosu na prethodni mjesec), ne iznenađuje posljednja DZS-ova objava o stopi nezaposlenosti koja je prema preliminarnim podacima u istom promatranom mjesecu porasla na 17,7 posto.

Kako piše Limun.hr, tako je treći mjesec zaredom zabilježen rast stope nezaposlenosti koja pored strukturnih problema (poput pada radno aktivnog stanovništva) dominantno odražava trend sezonskog odljeva osoba iz statusa zaposlenosti (nakon završetka glavne turističke sezone).

Bez obzira na mjesečni porast nezaposlenosti, u odnosu na prošlu godinu stopa registrirane nezaposlenosti nastavila je s pozitivnim kretanjima te je u studenom za 1,5 postotnih bodova niža nego u istom mjesecu prošle godine. Trend pada stope nezaposlenosti na godišnjoj razini prisutan je od polovice prošle godine što koincidira s početkom potpunog primjenjivanja odredbi izmjena Zakona o posredovanju pri zapošljavanju i pravima za vrijeme nezaposlenosti. Tako je u prvoj polovici ove godine zabilježen relativno solidan prosječan pad stope nezaposlenosti (za oko 2,4 postotna boda) u odnosu na prošlu godinu. U drugom dijelu godine znatno se smanjio intenzitet godišnjeg pada stope registrirane nezaposlenosti (prosječno je iznosio oko 1,6pb).

Dodajmo da je u razdoblju od siječnja do studenog prosječna stopa nezaposlenosti iznosila 17,7% odnosno 2,1pb niže u odnosu na isto razdoblje prošle godine kada je iznosila 19,8%. Međutim, bez obzira na izvjesna poboljšanja u pokazatelju stope registrirane nezaposlenosti, ostaje činjenica da su kretanja na tržištu rada i dalje nepovoljna što će uz očekivani blagi rast gospodarstva rezultirati i dalje razmjerno visokom nezaposlenošću, ali i niskom razinom aktivnosti i zaposlenosti.

Pročitajte još

Trend ubrzavanja rasta inflacije prekinut u travnju

Dulist

SLIKA POTRAŽNJE Stavovi i potrošnja turista istražit će se u cijeloj Hrvatskoj

Dulist

Od 15. svibnja jeftiniji SMS-ovi i pozivi prema EU

Dulist