DuList IN

‘TREĆE UHO’ Kako su se katolici tetovirali za vrijeme pada BiH pod tursku vlast?

'TREĆE UHO' Kako su se katolici tetovirali za vrijeme pada BiH pod tursku vlast?

Jučer se u sklopu festivala Treće uho u dvorani Ivana Pavla II održalo predavanje ‘Tradicija tetoviranja Hrvata iz Bosne’.

Predavanje je održala povjesničarka umjetnosti i arheologinja Ivana Ereš, dok je umjetnica Jelena Klekar istovremeno oslikavala ruke zainteresiranih. Cijeli taj proces prikazan je na video zidu kako bi se posjetitelji mogli pobliže upoznati sa motivima koje su tetovirali katolici najviše za vrijeme pada BiH pod tursku vlast. Po predaji, katolkinje su se tetovirale (najčešći motiv bio je križ) kako bi bile odbojne muslimanima i kako bi u slučaju da ih
odvedu, uvijek znale što su nekad bile. Tradicionalno nazivano bocanje ili sicanje se izvodilo užarenom iglicom koja bi se umočila u smjesu te bi se zatim tom iglicom bocalo po koži na koju bi se prethodno iscrtao simbol.

Danas svjedočimo tome kako sve više mladih djevojaka poseže za tim ‘starinskim’ motivima kako bi očuvale tradiciju svojih baka. Ono što je osobito zanimljivo je da se ti motivi sve češće mogu vidjeti i na onima koji nemaju nikakve veze sa ovim prostorima, pa se tako na društvenim mrežama može naći i mnoštvo stranaca ukrašenih tradicionalnim hrvatskim tetovažama. Na tradiciju se prikladno nadovezao i klasik Emira Kusturice ‘Dom za vješanje’ kojem riječi ne mogu odati dužno poštovanje.

Danas će se u 21 sat u kinu Visia prikazati film ‘Na putu’, drama iz 2010. koju je režirala Jasmila Žbanić u bosansko-hercegovačko- austrijsko-njemačko- hrvatskoj ko-produkciji. Film je nominiran za Zlatnog medvjeda na Berlinskom filmskom festivalu. Dvije glavne uloge tumače hrvatski glumci Zrinka Cvitešić i Leon Lučev.

Sutra, na zadnjem danu Festivala Treće možete se upoznati s Omladinskim kulturnim centrom Abrašević i njihovim programima, dokumentarnim filmom, radio dramom i planovima razvoja nakon čega ćemo vidjeti koje mostove može scena mladih u Dubrovniku izgraditi s mladima u Mostaru. Filmski The End ove godine je ‘Epizoda u životu berača željeza’ Danisa Tanovića koji je 2013. na filmskom festivalu u Berlinu osvojio srebrnog medvjeda za najbolji
film i najbolju mušku ulogu.

Pročitajte još

Tradicionalan recept za ove blagdane donosi Maskeron

Dulist

KRISTINA ČORAK DONOSI Tradicionalne slastice s modernim twistom

Dulist

NOVA-STARA PJESMA ATLANTIDE Uz nebeske rođendane Alana i Davora!

Ivana Mijić Vulinović