Kultura

TREĆE IZDANJE Završen ciklus glazbenih matineja ‘Slike s izložbe’

TREĆE IZDANJE Završen ciklus glazbenih matineja 'Slike s izložbe'

Za nama je treće izdanje glazbenih matineja Slike s izložbe, projekta koji je udruga Sve ostalo je glazba pokrenula s ciljem obogaćivanja kulturne ponude Grada, ali i s namjerom kreiranja jednog drugačijeg doživljaja umjetnosti. Namijenjen svim posjetiteljima Galerije Dulčić Masle Pulitika, ovaj projekt donosi jednosatni glazbeni program koncipiran prema istoimenom djelu Modesta Musorgskog, a kao imaginarna tura kroz vrhunska ostvarenja dubrovačkog kolorizma, glazbom hrvatskih skladatelja oslikava bogatu kulturnu tradiciju Grada. Po čemu je program poseban i kakvi su utisci posjetitelja, otkriva nam pijanistica Ivana Jelača, ujedno i autorica programa:

„Mislim da je posebnost programa u tome što posjetiteljima, od kojih je većina stranih gostiju, pruža poseban doživljaj, nešto neočekivano. Kako se galerija nalazi u srcu povijesne gradske jezgre i na vrlo je frekventnom mjestu s izlazom na zidine, brojni turisti posjećuju naše izvedbe. Uz izložene slike, čuju djela hrvatskih skladatelja, što je za njih rijetka prilika, a kako su izvedbe popraćene komentarima na engleskom jeziku, s nama ostvaruju blizak kontakt. Privlače ih zanimljivosti iz hrvatske kulturne prošlosti, ali i sadašnjosti, jer sva djela koja izvodimo su povezana s bogatim kolorizmom postava galerije i Dubrovnikom kao nepresušnom inspiracijom, kako vizualnom tako i glazbenom. Univerzalnim jezikom glazbe provedemo ih kroz bogatstvo boja zvuka, mediteranskih pejsaža, starih i nešto novijih plesnih melodija, a dotaknemo se i priča punih snažnih emocija. I ono što dajemo nam se na najljepši način vraća natrag. O tome svjedoče komentari posjetitelja koji su oduševljeni činjenicom da su dobili na poklon nešto što je osmišljeno posebno za njih.“

Podsjetimo, projekt Slike s izložbe udruga Sve ostalo je glazba od 2017. godine uspješno ostvaruje u partnerstvu s Umjetničkom galerijom Dubrovnik kao poseban program kulturnog turizma, uz potporu Turističke zajednice Grada Dubrovnika, a glazbene matineje koje izvode pijanistica Ivana Jelača i violončelistica Nastasja Palčok, održavaju se subotom u podne u Galeriji Dulčić Masle Pulitika. S obzirom na prepoznate vrijednosti programa i iznimno uspješno ostvarene suradnje, nadamo se njegovom nastavku i u budućnosti.

Pročitajte još

EVO ŠTO VAS ČEKA Zanimljiva gostovanja u Kazalištu Marina Držića

Dulist

U ZNANSTVENOJ KNJIŽNICI Predavanje o djelu Nikole Vitova Gučetića

Dulist

VRIJEDNA DONACIJA Luko Paljetak poklonio sliku Umjetničkoj galeriji Dubrovnik

Dulist